Jeśli lubisz bułki, ale nie chcesz lub nie możesz jeść mąki pszennej, to jesteś w odpowiednim miejscu. Wszystkie przepisy tutaj są bezglutenowe, a dodatkowo możesz znaleźć też opcje keto.
A jeśli chcesz wiedzieć więcej o pieczywie, przeczytaj, jak zrobić domowy chleb bez glutenu – znajdziesz tam podstawowe informacje oraz wszystkie przepisy z bloga wraz z makro, żebyś mógł oszacować, czy dany chleb mieści się w twoich celach energetycznych (są tam też opcje odpowiednie dla diety keto).
Pieczemy bułki keto i bez glutenu
Dlaczego warto sięgnąć po bułki bez glutenu? To świetna opcja dla wielu osób. Są idealne nie tylko dla celiaków, coraz więcej ludzi wybiera piekarstwo bezglutenowe jako wariant dietetyczny, chcąc eksperymentować z nowymi smakami, zmniejszyć ilość węglowodanów lub po prostu poprawić swoje samopoczucie.
Dobrą wiadomością jest to, że pieczenie bułek bez glutenu wcale nie jest trudne. Już w kilka chwil i z użyciem niewielkiej ilości składników – możesz upiec bułki, które pokochasz! Będą nadawały się do lunchboxa i do zrobienia „tradycyjnych” kanapek. W artykule znajdziesz:
- klasyczne bułki bezglutenowe – uniwersalne, idealne na każdą okazję
- bułki keto – dla tych, którzy liczą węglowodany
- bułki mięsne – proteinowe i sycące.
Przeczytaj i zdecyduj, którą wersję wypróbujesz najpierw!
Co musisz wiedzieć o keto i bezglutenowych bułkach?
Pieczenie bułek keto i bezglutenowych jest prostsze, niż ci się wydaje. Nie musisz znać ani skomplikowanych technik piekarniczych, ani kupować rzadkich, trudnych do znalezienia składników. Masz do dyspozycji ogromną paletę możliwości – od klasycznych receptur po zdecydowanie bardziej kreatywne eksperymenty.

Oczywiście, keto i bezglutenowe bułki różnią się strukturą od pieczywa pszennego czy tradycyjnych bajgli – ale można używać ich jak standardowych bułek, czyli posmarować je masłem lub przygotować z nich śniadanie lub lunch na wynos.

Jakie bułki bez glutenu i keto znajdziesz na GFMenu?
Sprawdź bułki, które możesz upiec z GFMenu. Są wśród nich także opcje z niską ilością węglowodanów. Każdy przepis zawiera makro, więc możesz łatwo sprawdzić wartości odżywcze:
- najprostsze keto i bezglutenowe bułki bez mąki pszennej
- keto bułeczki z mięsem mielonym bez glutenu
- bezglutenowe keto bułeczki śniadaniowe na słono
- bezglutenowe bułki z mąki migdałowej
Czy bezglutenowe i niskowęglowodanowe bułki przypominają klasyczne pieczywo?
Bułki lowcarb, keto i bezglutenowe mogą mieć różną strukturę – wśród przepisów znajdziesz bardziej zwarte i sprężyste, a także takie podobne do kruchych babeczek. Wiele zależy od mąki, której użyjesz.
Generalnie jednak, keto i bezglutenowe bułki są wszechstronne w użyciu i czasem możesz nawet do końca nie wyczuć różnicy, jeśli podasz je z ulubionymi dodatkami.
Czy keto i bezglutenowe bułki można jeść na słodko?
Bułeczki tego typu można jeść zarówno na słono, jak i na słodko. Bułki z mąki migdałowej, babki jajowatej i serka w typie Philadelpia są neutralne w smaku, dzięki czemu możesz podawać je i z konfiturą, i wędliną.
Jeśli jednak potrzebujesz dodatkowych informacji, skorzystaj z tej opcji (przepis na 4 bułeczki):
- 65 g serka kanapkowego naturalnego
- 25 g babki jajowatej
- 2 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1-2 łyżki miodu, syropu klonowego lub erytrytolu (w zależności od preferencji)
- 25 g mąki migdałowej
- opcjonalnie: ½ łyżeczki cynamonu lub pasty waniliowej, garść posiekanej gorzkiej czekolady, rodzynek lub orzechów
Wskazówki:
- Jeśli chcesz, żeby bułki były puszyste i lekko wilgotne, dodaj łyżkę jogurtu lub śmietanki kokosowej.
- Po upieczeniu możesz je przekroić i posmarować masłem migdałowym, kremem daktylowym albo miodem.
- Wersja z cynamonem i odrobiną miodu przypomina mini cynamonowe brioszki.
Co musisz wiedzieć, zanim zaczniesz piec?
Jak studzić gotowe bułeczki? Najlepiej robić to na kratce, żeby miały możliwość stygnąć też od spodu.
Glutenu nie ma – więc strukturę musisz „zbudować”. Bez glutenu ciasto nie ma naturalnej elastyczności, dlatego muszą go „trzymać” inne składniki, takie jak jajka, serek, babka jajowata.
Konsystencja ciasta to nie klasyczne „drożdżowe”. Bezglutenowe ciasto nie będzie gładkie i elastyczne jak pszenne. Najczęściej wygląda jak: gęsta pasta lub mokra masa lub jak bardzo gęsty budyń. Jeśli się leje – dodaj odrobinę babki; jeśli jest zbyt suche i zbite – dodaj łyżkę serka, kefiru lub jajko.
Bezglutenowe pieczywo łatwo traci smak, więc nie bój się przypraw: sól – podbija smak, nawet w wersjach słodkich daj szczyptę; w słodkich: cynamon, wanilia, miód, daktyle, orzechy; w wytrawnych: zioła, czarnuszka, sezam, pestki dyni.
Po wymieszaniu daj ciastu 5-10 minut, żeby babka jajowata wchłonęła płyn. Dzięki temu masa zgęstnieje i bułeczki nie opadną po upieczeniu.
Po upieczeniu – zostaw bułki na kratce, by para mogła odparować. Po 15–20 minutach mają lepszą strukturę niż prosto z pieca. Nie przykrywaj ich ściereczką – zrobią się gumowe.

Jak przechowywać bułki bez glutenu?
Bezglutenowe bułki są delikatniejsze od tych pszennych – nie mają glutenu, który nadaje elastyczność i zatrzymuje wilgoć. Dlatego warto wiedzieć, jak je przechowywać, żeby długo pozostały świeże i smaczne.
Jeśli planujesz zjeść bułki w ciągu najbliższej doby lub dwóch: przechowuj je w temperaturze pokojowej, w pojemniku lub puszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zamknij pojemnik luźno (nie szczelnie), żeby nie zaparowały (wersje z mąki migdałowej lub kokosowej najlepiej smakują tego samego dnia, maksymalnie następnego – później tracą puszystość).
Bułki, które zawierają więcej wilgoci (np. z mascarpone, jogurtem lub mięsem mielonym), możesz przechowywać w lodówce.
Czy można mrozić bułki bez glutenu?
Jeśli chcesz mieć zawsze pod ręką gotowe pieczywo – poczekaj, aż bułki całkowicie wystygną. Każdą owiń w papier do pieczenia lub włóż do woreczka strunowego. Zamknij szczelnie, wypuść powietrze i włóż do zamrażarki. W ten sposób mogą leżeć nawet 2 miesiące.
Rozmrażanie: włóż zamrożoną bułkę prosto do piekarnika (160°C, ok. 10–12 minut), lub zostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut i podpiecz 3–5 minut w piekarniku lub tosterze, by była chrupiąca.
Przede wszystkim jednak – eksperymentuj. Keto i bezglutenowe bułki to naprawdę wdzięczny temat do podejmowania prób piekarniczych!