Soczyste, aromatyczne i pełne smaku – te köfty z mielonej wołowiny przygotujesz w mniej niż godzinę. Z czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami w stylu tureckim, bez jajek, bułki ani glutenu. Idealne do sałatki, sosu jogurtowego, do włożenia w chlebek lub zawinięcia w placek albo po prostu w roli obiadowych kotlecików.

SKŁADNIKI (16 SZTUK)

  • 0.5 kg mielonej wołowiny
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • szalotka
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka chili w płatkach
  • po łyżeczce oregano i tymianku
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

JAK ZROBIĆ WOŁOWE KOFTY?

1. Czosnek i szalotkę posiekaj drobno. Wszystkie składniki wrzuć do miski i dokładnie wyrób ręką na gładką masę.

2. Brytfankę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż masę mięsną na papierze, formując prostokątny placek o grubości około 1.5 cm.

3. Podziel masę nożem na 16 równych prostokątów (dzięki temu będzie można je od siebie odrywać po upieczeniu).

4. Piecz mięso 25-30 minut w 180 stopniach (góra-dół).

Rozdziel kotleciki przed podaniem. Doskonale sprawdzają się jako danie obiadowe, lunch do pudełka czy „wkładka” do kanapek.

FAQ

1. Czym różnią się kofty od zwykłych kotletów mielonych?

Kofty to bliskowschodnia wersja kotletów – z większą ilością ziół i przypraw (czosnek, pietruszka, kmin, chili). Zazwyczaj nie zawierają bułki ani jajek, dzięki czemu mają czysty, mięsny smak i delikatną strukturę.

2. Jakie mięso będzie najlepsze?

Najlepsza jest wołowina z umiarkowaną ilością tłuszczu (ok. 15%). Zbyt chude mięso może być suche, a zbyt tłuste – rozpadające się.

MAKRO 1 KOFTY (1/16 CAŁOŚCI)

Kalorie: 80 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 6 g
Węglowodany: 0.5 g