Domowe kotlety do burgerów to klucz do idealnego, soczystego burgera. Jak więc przyprawić mięso na hamburgery? Przyrządzone z dobrej jakości wołowiny, z minimalną ilością dodatków, zachowają pełnię smaku i aromatu, który trudno osiągnąć w gotowych wersjach ze sklepu. Przepis na mięso do burgerów nie jest skomplikowany – wystarczy zrobić je raz, by zapamiętać główne zasady. Co ważne – kto złapie bakcyla i pozna swój idealny przepis na burgera – będzie robił go bardzo często, bo taki kotlet można włożyć do bułki, zawinąć w liść sałaty, a nawet usmażyć, a następnie zapiec na grubych frytkach, pod grubą serową pierzynką w formie burgerowego bowla.

SKŁADNIKI NA 4 BURGERY 

  • 500 g mielonej wołowiny (najlepiej 80% mięsa, 20% tłuszczu)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka zimnej wody (pomaga zachować soczystość)

JAK PRZYGOTOWAĆ KOTLETY DO BURGERÓW?

1. W misce połącz mięso z przyprawami i opcjonalnymi dodatkami. Mieszaj delikatnie, aby go nie przegrzać.

2. Podziel mięso na 4 części i uformuj płaskie kotlety (jeśli używasz ich do bułek – zrób burgery o średnicy nieco większej niż bułki – mięso lekko skurczy się podczas smażenia).

3. Palcem lub łyżką zrób lekkie wgłębienie na środku każdego kotleta. Dzięki temu burgery nie będą się za bardzo wybrzuszać w trakcie smażenia.

4. Smażenie/grillowanie – rozgrzej patelnię (zwykłą lub grillową) lub grilla do wysokiej temperatury. Smaż kotlety po ok. 3-4 minuty z każdej strony (dla średniego wysmażenia) lub dłużej, jeśli wolisz bardziej wysmażone.

5. Po usmażeniu odstaw burgery na 2-3 minuty, aby soki równomiernie rozprowadziły się po mięsie.

Możesz dodać plaster sera w ostatniej minucie smażenia, aby się roztopił. 

FAQ

1. Czy można użyć innych przypraw? 

Jeśli chcesz przyprawić mięso na burgery czymś “extra”, doskonale sprawdzą się do tego płatki chilli, sos Worcestershire lub łyżeczka musztardy Dijon. Osobiście często dodaję natkę pietruszki, ponieważ pomaga ona we wchłanianiu żelaza z wołowiny.

2. Na czym smażyć kotlety do burgerów? 

Do smażenia burgerów używam masła. Dlaczego? Po prostu je lubię, a w kuchni kieruję się zasadą, że dania, które robię dla siebie, mają mi po prostu smakować. Jedzenie wołowiny to dla mnie wielka przyjemność, zarówno burgery jak i steki smażę więc na maśle.

3. Czy trzeba dodawać jajko do mięsa?

Nie, nie w klasycznych burgerach. To nie mielony kotlet! Burgery trzymają kształt same – kluczem jest odpowiedni rodzaj mięsa i delikatne formowanie oraz właściwe rozgrzanie patelni.

MAKRO 1 KOTLETA

  • Kalorie: ok. 270 kcal
  • Białko: ok. 22 g
  • Tłuszcz: ok. 20 g
  • Węglowodany: 0 g (ew. śladowe ilości z przypraw)

Uwaga: Każdy dodatek (np. plasterek sera – może zmienić makro).