Lubię tarty, bo jedna baza daje nam wiele możliwości. Dzisiaj z boczkiem, kurczakiem i fasolką szparagową – ale można użyć różnych szynek i wędlin (od dojrzewających aż do prosciutto cotto, a nawet kabanosów), a także wymienić warzywa – na przykład na brokuł, pieczarki, paprykę, por czy szpinak.
Zachęcam do zapisania sobie proporcji na bazę – bo dodatki możesz wybrać według własnego uznania lub po prostu użyć tego dania do posprzątania lodówki.
Ważne na koniec – tarta ta doskonale sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno.
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 18 CM
- 4 duże jajka (osobno żółtka i białka)
- 150 g podsmażonej piersi z kurczaka (pokrojonej w kostkę)
- 100 g boczku (paski lub kostka, podsmażony)
- 200 g warzyw (pokrojone i lekko podsmażone albo podgotowane)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g sera (najlepsze: gouda, cheddar, mozarella w kulkach)
- 50 g mascarpone
- sól, pieprz, ulubione zioła (tutaj: oregano i tymianek)
- 1 łyżka oliwy/masła (do smażenia)
JAK ZROBIĆ TARTĘ BEZ GLUTENU?
1. Mięso/wędlina i warzywa – podsmaż na patelni z łyżką tłuszczu, dopraw. Ostrożnie z solą (ser, słony boczek/wędlina).
2. Wymieszaj żółtka z mascarpone (rózga lub mikser). Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz żółtka z mięsem i warzywami oraz serem i proszkiem do pieczenia, na końcu wmieszaj pianę z białek (ręcznie, szpatułką, żeby nie opadła).
3. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół), piecz około godziny, aż masa będzie ścięta (pomocny jest test suchego patyczka).
Przed podaniem odstaw tartę na kilka minut, żeby łatwiej kroiła się na kawałki.

FAQ
1. Czy trzeba ubijać białka osobno?
Nie, ale warto – wtedy tarta wychodzi bardziej puszysta i lekka.
2. Czy można z tej masy zrobic muffinki?
Jak najbardziej. Czas pieczenia ulegnie wtedy skróceniu do około 20-25 minut.
MAKRO CAŁEJ TARTY
Kalorie: 1760 kcal
Białko: 136 g
Tłuszcz: 130 g
Węglowodany: 21 g
Uwaga: Modyfikacje składników będą wpływać na makro.