Można się oburzać, że to nie jest PRAWDZIWA PIZZA – ale jeśli potrzebujesz czegoś podobnego w smaku na szybko albo nie możesz pozwolić sobie na klasyczną opcję – to jest to coś dla ciebie. Dodatki na górę możesz zmieniać według własnego uznania – ja najbardziej lubię opcję z salami, niby-lahmacun z mielonym mięsem i „zapiekankę polską”, czyli podsmażone pieczarki z cebulką i grubą warstwą żółtego sera.
Aa… Że dzieci są tą opcją zazwyczaj zachwycone, to chyba nie muszę mówić?
SKŁADNIKI NA 1 „BLAT” PIZZOWY
- 1 jajko
- 2 arkusze papieru ryżowego
- odrobina tartego sera
SZYBKI SOS DO PIZZY (MOŻNA GO MROZIĆ LUB UŻYWAĆ JAKO BAZĘ DO INNYCH DAŃ Z POMIDORAMI) – JAK WIDAĆ, PORCJA JEST DUŻA
- łyżka koncentratu pomidorowego
- puszka pomidorów
- łyżka suszonych pomidorów
- ocet balsamiczny i miód do smaku
- łyżeczka oliwy
- oregano i bazylia
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku

JAK ZROBIĆ PIZZĘ Z PAPIERU RYŻOWEGO?
1. Sos: na oliwie podsmaż czosnek, dodaj suszone pomidory i koncentrat. Po chwili dodaj pomidory z puszki, oregano i bazylię. Doprowadź do wrzenia, zblenduj. Ponownie postaw na gazie, zredukuj do konsystencji, która nie jest zbyt rzadka, ale pozwoli na swobodne rozprowadzenie sosu na blacie. Dodaj odrobinę octu balsamicznego, troszkę miodu dla balansu smaku, a następnie dopraw solą i pieprzem. Sos sprawdza się do wielu potraw oraz jako baza, np. do sosów do makaronu. Jeśli chcesz, żeby był bardziej „polski”, wymień oregano i bazylię na natkę pietruszki, a oliwę na masło – i już możesz używać go do gołąbków (można zabielić śmietanką).
2. Blat do pizzy: Rozbij jajko, rozbełtaj je widelcem i obtocz w nim papier ryżowy (pierwszy arkusz z 2 stron, drugi tylko z jednej). Na wysmarowanym oliwą lub olejem papierze do pieczenia ułóż pierwszy arkusz, posyp go serem, ułóż drugi arkusz, a potem podważ po bokach, formując delikatne ranty (papier mięknie od jajka).
3. Posmaruj sosem do pizzy, ułóż na nim nadzienie, posyp dodatkowym serem. Piecz około 8 minut w 180 stopniach.
Ja użyłam salami, domowego sosu (którym potem polałam jeszcze górę pizzy) oraz żółtego sera.

Mocno zredukowany sos ma kolor, smak i konsystencję ketchupów premium. Ja nazywam go domowym Heinzem.
FAQ
1. Czy na blat trzeba dawać sos?
Jeśli chcesz zrobić coś podobnego do tradycyjnej pizzy, warto posmarować blat sosem, a potem ułożyć na nim pozostałe dodatki. Jeśli jednak chcesz zrobić coś w rodzaju zapiekanki albo położyć na blacie podsmażone mięso mielone, sos możesz pominąć, a całość polać potem jakimś dipem, majonezem, etc..
2. Czy papier ryżowy musi być okrągły?
Nie, każdy kształt papieru ryżowego sprawdzi się w tym przepisie.
MAKRO 1 BLATU DO PIZZY (BEZ DODATKÓW)
Kalorie: 170 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 16 g
MAKRO CAŁEGO SOSU POMIDOROWEGO
Kalorie: 200 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 6 g
Węglowodany: 30 g
Uwaga: Jeśli zabielisz sos śmietaną, jego makro ulegnie zmianie. Blat z dodatkami także będzie miał inne wartości kaloryczne.