Podstawowy przepis na keto bezglutenowe bułki bez mąki pszennej opiera się na babce jajowatej. Tutaj mamy i babkę, i mąkę migdałową. Wygląd jest podobny – ale struktura inna. Z mąką migdałową bułeczki są mniej gumowate, bardziej wilgotne i „ciężkie”.
Przepis podstawowy, który podam poniżej, wzbogaciłam o pestki dyni oraz odrobinę tymianku i oregano.
SKŁADNIKI NA 4 MAŁE BUŁECZKI
- 65 g serka kanapkowego (np. połowa opakowania śmietankowego Łaciatego)
- 25 g babki jajowatej (można zwiększyć do 30 g, jeśli masa jest zbyt luźna – mąka migdałowa nie wiąże płynów tak mocno)
- 25 g mąki migdałowej
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: pestki, nasiona, zioła
JAK ZROBIĆ BEZGLUTENOWE KETO BUŁKI Z MĄKĄ MIGDAŁOWĄ?
1. Serek kanapkowy wymieszaj z jajkami (polecam rózgę). Dodaj sól, proszek do pieczenia, babkę jajowatą, mąkę migdałową (ewentualnie twoje dodatki).
2. Odstaw masę na 5-10 minut. Jej konsystencja zrobi się bardziej zwarta.
3. Uformuj 4 okrągłe bułeczki, wstaw je do piekarnika na papierze do pieczenia na 200 stopni w opcji góra-dół na 20-25 minut. Wystudź je przed krojeniem (najlepiej na kratce).
Podawaj z ulubionymi dodatkami.



FAQ
1. Jak długo można przechowywać takie bułeczki?
Bułeczki możesz przechowywać w lodówce do 2–3 dni, mogą być odpiekane w piekarniku/tosterze.
2. Czy te bułeczki się kruszą?
Nie, połączenie babki i mąki migdałowej powoduje, że bułeczki świetnie nadają się także na wynos; struktura jest zwarta, całość nie kruszy się.
MAKRO 1 BUŁECZKI (1/4 MASY, BEZ DODATKU DYNI)
Kalorie: 120 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 2 g
Uwaga: 2 g to węglowodany netto, bułeczka ma także około 5.5 g błonnika. Oczywiście dodatek ziaren, pestek, etc. – będzie zmieniał makro.