Dla kogo są te ciastka? Na pewno dla wielbicieli migdałów. Ale także dla każdego, kto jest łasuchem i lubi przepisy, które są bardzo proste.
Ciastka z płatków migdałowych są opcją, która zadowoli każdego. To także zdrowsza alternatywa dla sklepowych słodyczy. No i najważniejsze – słodki ratunek dla bezglutenowców. Zrobisz je z kilku składników, bez żadnych udziwnień: białka jaj, miód, odrobina cukru, płatki migdałowe. Z wierzchu chrupiące, kryją miękki i delikatny środek.
SKŁADNIKI NA 13 CIASTECZEK MIGDAŁOWYCH
- 35 g cukru białego
- 2 białka jaja
- 190 g płatków migdałowych
- 2 łyżki miodu
JAK PRZYGOTOWAĆ BEZGLUTENOWE CIASTKA MIGDAŁOWE?
1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni (opcja góra-dół).
2. Wymieszaj dokładnie białka, cukier i miód, aż wszystko stanie się gładkie, a potem dodaj migdały.
3. Dokładnie pomieszaną masę wykładaj łyżką na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, formując niewielkie ciasteczka.
4. Piecz przez 20-25 minut, aż zrobią się rumiane (w połowie pieczenia sprawdź, czy zbyt szybko nie łapią koloru – wtedy lepiej zmniejszyć im temperaturę do 150 stopni, a piec je kilka minut dłużej).
5. Poczekaj aż ostygną, by łatwiej zdjąć je z papieru (cukier i miód powodują, że ciepłe są bardzo lepkie i klejące, więc mogą się rozrywać).

FAQ
1. Ile można przechowywać ciasteczka migdałowe?
Kilka dni bez problemu, ale im dłużej leżą, tym bardziej ciasteczka robią się mokre i ciągnące. Jedyną radą na to, jest zjeść je jak najszybciej (co naprawdę nie jest trudne). Ja przechowuję je w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, bo lubię ten „żujący” efekt.
2. Czy można polać ciastka z płatków migdałowych czekoladą?
Jeśli chcesz, żeby w ciasteczkach pojawiła się jeszcze dodatkowa, czekoladowa nuta, najlepiej użyj do tego gorzkiej czekolady (bo ciastka są dość słodkie). Rozpuść ją (możesz dodać do niej odrobinę oleju kokosowego), a następnie umocz ciasteczka do połowy (albo sam ich dół) dla fajnego smakowo-wizualnego efektu.
3. Czy można zrezygnować z cukru lub użyć innego słodzidła?
Można, ale wtedy konsystencja ciastek może się zmienić. Cukier działa w tym przepisie jak spoiwo.
MAKRO 1 CIASTKA MIGDAŁOWEGO (JEŚLI ZROBISZ Z MASY 13 SZTUK)
Kalorie: 105 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 8 g
UWAGA: Jeśli zmienisz cukier na miód, pominiesz go lub użyjesz innego słodzidła – makro ulegnie zmianie.