Coś dla fanów mocnych, czekoladowych smaków.

Opcja jest bezglutenowa i beznabiałowa (a wegańska stanie się, jeśli miód wymienisz na syrop klonowy). Konsystencja tych ciastek może się nieco różnić w zależności od mąki i masła orzechowego, których użyjesz oraz ich wilgotności. Moje ciastka były dość suche i zwarte, więc wyszły bardziej zbite. Jeśli twoja masa bazowa będzie bardziej plastyczna – ciastka będą bardziej kremowe.

Można jeść je po wystudzeniu albo upiec na chwilę przed zjedzeniem. Lekko ciepłe, z wciąż nieco płynną czekoladą w środku – wspaniale pasują do popołudniowej kawy albo mogą być niezwykle atrakcyjnym słodkim śniadaniem dla najmłodszych (a wtedy warto podać je z mlekiem lub napojem roślinnym).

SKŁADNIKI NA 11 CIASTEK

  • szklanka mąki owsianej (lub zblendowanych drobno płatków osianych)
  • 1/4 szklanki niesłodzonego kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki masła orzechowego (ja miałam migdałowe, ale możesz użyć innego)
  • 5 łyżek miodu (płynnego lub lekko podgrzanego) lub około 0.5 szklanki syropu klonowego
  • 80 g czekolady gorzkiej (ja miałam 90%)

JAK ZROBIĆ KAKAOWE CIASTECZKA OWSIANE?

1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni w opcji góra-dół.

2. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj pokruszoną na kawałki czekoladę.

3. Z powstałej masy formuj ciasteczka, które następnie ułożysz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasteczka na 15 minut do piekarnika.

Ciasteczka pękają podczas pieczenia. Nie odbiera im to smaku, a dodaje jeszcze dodatkowego uroku.

FAQ

1. Czy te ciastka nadają się na przekąskę okołotreningową?

Te ciasteczka to świetna opcja dla aktywnych, ponieważ mąka owsiana zawiera stosunkowo dużo węglowodanów.

2. Jak długo można je przechowywać?

W szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej – do 4–5 dni, w lodówce nawet ponad tydzień.

MAKRO 1 CIASTKA

Kalorie: 158 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 18 g

Uwaga: Różne masła orzechowe mogą delikatnie zmieniać makro ciastek.