Można jeść je solo (super nadają się do lunch boxa), przekroić je wzdłuż, posmarować masłem, serkiem lub hummusem, a także zrobić z nich kanapki z plasterkiem pomidora, ogórka, czy nawet dodatkową wędliną i serem. Opcji jest sporo – a każda z nich smaczna.
Można też modyfikować dodatki – zamiast szynki dodać, na przykład, poszarpane mięso z kurczaka, który został nam z obiadu, kawałki fety lub mozarelli, a pora i szpinak wymienić na ugotowanego brokuła, lekko rozgniecionego widelcem, czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, czy nawet kukurydzę z puszki. Warto znać tą bazę – bo można modyfikować dodatki według własnego uznania i dzięki temu za każdym razem cieszyć się inną śniadaniową bułeczką.
PRZEPIS NA OKOŁO 10 BUŁECZEK (BAZA CIASTA)
- 250 g startego żółtego sera (ja miałam cheddar)
- pieprz (sól pominęłam, bo szynka dojrzewająca i ser były słone)
- 6 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g mascarpone
- 3/4 szklanki mąki migdałowej
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
DODATKI (MOŻNA DAĆ INNE)
- 80 g szynki wieprzowej dojrzewającej
- 80 g prosciutto cotto
- szalotka
- 2 ząbki czosnku
- biała część z 1 średniego pora
- łyżka masła do smażenia
- garść szpinaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- odrobina tymianku
JAK ZROBIĆ SŁONE ŚNIADANIOWE BUŁECZKI?
1. Nadzienie: Szynki pokrój w paski i odstaw. Na łyżce masła podsmaż szalotkę, czosnek, szpinak i por, odparuj wodę i dodaj przyprawy. Odstaw na chwilę, żeby masa się wystudziła.
2. Ciasto: Jajka wymieszaj dokładnie z mascarpone (rózga lub mikser), dodaj pozostałe składniki ciasta, szynki i wystudzony farsz. Wyrób i uformuj bułeczki (wychodzi około 10 sztuk).
3. Piecz całość w 180 stopniach (góra – dół) przez około 40 minut, aż bułeczki będą złociste. Możesz też umieścić masę w keksówce, a potem kroić taki bochenek w plasterki lub zrobić z masy muffinki.
Bułeczki są świetne na ciepło, a po przestygnięciu można je swobodnie kroić i robić z nich kanapki (polecam ze śmietankowym serkiem kanapkowym i plasterkiem pomidora).


FAQ
1. Czy można zastąpić cheddar innym serem?
Tak, sprawdzi się każdy dobrze topniejący ser, np. gouda, mozzarella, ementaler. Smak będzie wtedy delikatniejszy.
2. Czy można zrobić bułeczki w wersji wegetariańskiej?
Oczywiście. Szynkę możesz pominąć albo zastąpić podsmażonymi pieczarkami, papryką, suszonymi pomidorami, czy czymkolwiek, co wpadnie ci do głowy. Pamiętaj jednak o tym, żeby dodatki nie były zbyt wilgotne.
MAKRO 1 BUŁECZKI (1/10 MASY)
Kalorie: 245 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany netto: 4 g
Uwaga: Inne dodatki będą zmieniać makro.