Można zrobić gofry bez mąki pszennej, podać je z ulubionymi dodatkami i… nie poczuć większej różnicy. W tym przepisie – opcja na mące migdałowej, z małą ilością węglowodanów oraz oczywiście gluten free friendly.
Gofry z tego przepisu są suche i delikatnie chrupkie, więc jeśli to twój smak, to jesteś w dobrym miejscu. Jeśli jednak wolisz bardziej gąbczaste gofry – polecam ci przepis z masłem orzechowym.
SKŁADNIKI NA 2 GOFRY (KWADRATOWA GOFROWNICA)
- 2 jajka
- 30 g mąki migdałowej
- 10 g maki kokosowej
- 15 g roztopionego masła
- szczypta soli
- odrobina proszku do pieczenia (mniej więcej 1/3 łyżeczki)
JAK PRZYGOTOWAĆ KETO GOFRY BEZGLUTENOWE?
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj (najlepiej rózgą).
2. Smaż w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
FAQ
1. Czy można dosłodzić te gofry?
Powyższy przepis to tylko baza, której możesz użyć wedle uznania – albo do wytrawnych dodatków (bo gofry na słono też są świetne!), albo możesz je delikatnie dosłodzić (miodem, erytrytolem, cukrem, etc).
2. Z czym najlepiej podawać gofry?
Gofry smakują dobrze nawet z gulaszem, więc nie bój się eksperymentować z dodatkami – dżem, bita śmietana i cukier puder są świetne, ale to nie jedyne opcje!
MAKRO CAŁEJ MASY
Kalorie: 482 kcal
Białko: 22 g
Tłuszcz: 40 g
Węglowodany: 13 g
MAKRO 1 GOFRA
Kalorie: 241 kcal
Białko: 11 g
Tłuszcz: 20 g
Węglowodany: 7 g
Uwaga: Dodatki będą zmieniać makro.