Gofry z masła orzechowego są bardziej „naleśnikowate” niż te, które można zrobić z mąki migdałowej. Znam jednak wielu fanów gofrów, które nie są chrupkie.
Dla mnie gofry z masłem orzechowym smakują doskonale absolutnie ze wszystkim – miodem, masłem, czekoladą, czy serkiem (skyrem) z wanilią.
SKŁADNIKI NA 2 GOFRY (KWADRATOWA GOFROWNICA)
- 2 jajka
- 50 g masła orzechowego
- 50 g mascarpone
- szczypta soli
JAK PRZYGOTOWAĆ GOFRY BEZGLUTENOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM?
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj (polecam mikser).
2. Smaż w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor.
Gofry z masła orzechowego są świetne na słodko (u mnie z sosem na bazie masła orzechowego, miodu, kakao i odrobiny mleka), a także fajnie grają z azjatyckimi dodatkami, przez swój bardzo delikatnie orzechowy vibe.
FAQ
1. Czy można dosłodzić te gofry?
Ja słodzę gofry, dodając do masy odrobinę miodu. Miód i syrop klonowy wspaniale pasują do masła orzechowego, ale możesz posłodzić je też cukrem czy erytrytolem.
2. Czy można podawać te gofry na wytrawnie?
Gofry z masła orzechowego są świetne i na słodko i na wytrawnie.
MAKRO CAŁEJ MASY
Kalorie: 627 kcal
Białko: 27 g
Tłuszcz: 53 g
Węglowodany: 13 g
MAKRO 1 GOFRA
Kalorie: 314 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcz: 27 g
Węglowodany: 6 g
Uwaga: Dodatki będą zmieniać makro.