Gofry z masła orzechowego są bardziej „naleśnikowate” niż te, które można zrobić z mąki migdałowej. Znam jednak wielu fanów gofrów, które nie są chrupkie.

Dla mnie gofry z masłem orzechowym smakują doskonale absolutnie ze wszystkim – miodem, masłem, czekoladą, czy serkiem (skyrem) z wanilią.

SKŁADNIKI NA 2 GOFRY (KWADRATOWA GOFROWNICA)

  • 2 jajka
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 g mascarpone
  • szczypta soli

JAK PRZYGOTOWAĆ GOFRY BEZGLUTENOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM?

1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj (polecam mikser).

2. Smaż w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor.

Gofry z masła orzechowego są świetne na słodko (u mnie z sosem na bazie masła orzechowego, miodu, kakao i odrobiny mleka), a także fajnie grają z azjatyckimi dodatkami, przez swój bardzo delikatnie orzechowy vibe.

FAQ

1. Czy można dosłodzić te gofry?

Ja słodzę gofry, dodając do masy odrobinę miodu. Miód i syrop klonowy wspaniale pasują do masła orzechowego, ale możesz posłodzić je też cukrem czy erytrytolem.

2. Czy można podawać te gofry na wytrawnie?

Gofry z masła orzechowego są świetne i na słodko i na wytrawnie.

MAKRO CAŁEJ MASY

Kalorie: 627 kcal
Białko: 27 g
Tłuszcz: 53 g
Węglowodany: 13 g

MAKRO 1 GOFRA

Kalorie: 314 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcz: 27 g
Węglowodany: 6 g

Uwaga: Dodatki będą zmieniać makro.