Fasola w sosie śmietanowo-serowym, czyli wariacja na temat popularnego Marry-Me-Beans. Już na wstępie zaznaczę, że zamiast fasoli można użyć: kalafiora, fasolki szparagowej, kurczaka, czy ciecierzycy.
Uwielbiam to danie, bo robi się je szybko (szczególnie w opcji z fasolką z puszki) – a podawać można je solo jako coś w rodzaju gulaszu, z surówką, makaronem, kluskami, młodymi ziemniakami, czy pieczywem. Kremowy sos śmietanowy, który otula całość, aż prosi się bowiem o to, żeby użyć pajdy chleba z chrupiącą skórką i wyczyścić go z talerza po zjedzeniu tego, co „grube”.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
- łyżka masła
- 1 puszka fasoli cannellini (ok. 400 g), odsączonej i przepłukanej
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml śmietanki 30-36%
- 2 łyżki śmietany 18%
- 10 suszonych pomidorów w oliwie, pokrojonych na mniejsze kawałki
- garść świeżego szpinaku
- 150 g boczku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 30 g twardego sera (ja dodaję cheddar)
JAK PRZYGOTOWAĆ MARRY ME BEANS?
1. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaj czosnek, suszone pomidory i boczek i mieszaj, aż boczek lekko się wytopi.
2. Wrzuć na patelnię szpinak, a kiedy zwiędnie – fasolę i wymieszaj całość.
3. Wlej śmietanki i dorzuć suszone oregano, dodaj starty ser. Delikatnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez chwilę, aż sos delikatnie zgęstnieje.
4. Dopraw solą i pieprzem. Przed posoleniem sprawdź smak, bo dużo zależy od tego, jak bardzo słony był ser, którego użyłeś!
Podawaj ciepłe, solo lub z ulubionymi dodatkami.
FAQ
1. Czy można wrzucić makaron do tego sosu?
Tak, możesz wrzucić do sosu ugotowany makaron, wymieszać całość i podawać danie w ten sposób.
2. Czy można użyć mrożonego szpinaku?
Można użyć mrożonego szpinaku do przygotowania tego dania. Pamiętaj jednak o tym, że trzeba odparować go z nadmiaru wody, zanim dodasz śmietanki.
3. Czy można zrezygnować z boczku?
Można pominąć boczek i otrzymać lżejszą wersję wegetariańską lub wymienić go na kurczaka (w opcji kurczak zamiast fasoli lub kurczak i fasola).
MAKRO 1 PORCJI SOSU Z BOCZKIEM (BEZ MAKARONU, CHLEBA, ETC.)
Kalorie: 835 kcal
Białko: 40 g
Tłuszcz: 58 g
Węglowodany: 45 g
Uwaga: Modyfikacje i dodatki (np. pieczywo) będą zmieniać makro.