Fasola w sosie śmietanowo-serowym, czyli wariacja na temat popularnego Marry-Me-Beans. Już na wstępie zaznaczę, że zamiast fasoli można użyć: kalafiora, fasolki szparagowej, kurczaka, czy ciecierzycy.

Uwielbiam to danie, bo robi się je szybko (szczególnie w opcji z fasolką z puszki) – a podawać można je solo jako coś w rodzaju gulaszu, z surówką, makaronem, kluskami, młodymi ziemniakami, czy pieczywem. Kremowy sos śmietanowy, który otula całość, aż prosi się bowiem o to, żeby użyć pajdy chleba z chrupiącą skórką i wyczyścić go z talerza po zjedzeniu tego, co „grube”.

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

  • łyżka masła
  • 1 puszka fasoli cannellini (ok. 400 g), odsączonej i przepłukanej
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml śmietanki 30-36%
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 10 suszonych pomidorów w oliwie, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • garść świeżego szpinaku
  • 150 g boczku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 g twardego sera (ja dodaję cheddar)

JAK PRZYGOTOWAĆ MARRY ME BEANS?

1. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaj czosnek, suszone pomidory i boczek i mieszaj, aż boczek lekko się wytopi.

2. Wrzuć na patelnię szpinak, a kiedy zwiędnie – fasolę i wymieszaj całość.

3. Wlej śmietanki i dorzuć suszone oregano, dodaj starty ser. Delikatnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez chwilę, aż sos delikatnie zgęstnieje.

4. Dopraw solą i pieprzem. Przed posoleniem sprawdź smak, bo dużo zależy od tego, jak bardzo słony był ser, którego użyłeś!

Podawaj ciepłe, solo lub z ulubionymi dodatkami.

FAQ

1. Czy można wrzucić makaron do tego sosu?

Tak, możesz wrzucić do sosu ugotowany makaron, wymieszać całość i podawać danie w ten sposób.

2. Czy można użyć mrożonego szpinaku?

Można użyć mrożonego szpinaku do przygotowania tego dania. Pamiętaj jednak o tym, że trzeba odparować go z nadmiaru wody, zanim dodasz śmietanki.

3. Czy można zrezygnować z boczku?

Można pominąć boczek i otrzymać lżejszą wersję wegetariańską lub wymienić go na kurczaka (w opcji kurczak zamiast fasoli lub kurczak i fasola).

MAKRO 1 PORCJI SOSU Z BOCZKIEM (BEZ MAKARONU, CHLEBA, ETC.)

Kalorie: 835 kcal
Białko: 40 g
Tłuszcz: 58 g
Węglowodany: 45 g

Uwaga: Modyfikacje i dodatki (np. pieczywo) będą zmieniać makro.