Kolejna bezglutenowa opcja dla wszystkich, którzy tęsknią za pieczywem. Oczywiście, taki migdałowo-cukiniowy chlebek nie jest podobny do zwykłej bułeczki, ale sprawdzi się jako dodatek lub podstawa do kanapki.

Z masy można uformować bochenek lub bułki. Konsystencja gotowego chlebka jest jednocześnie tłusta i krucha, a całość jest bardzo sycąca, z niską zawartością węglowodanów.

SKŁADNIKI (1 BOCHENEK LUB 4-5 BUŁECZEK)

  • 110 g startej na grubych oczkach, odciśniętej z wody cukinii
  • 2 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g mąki migdałowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki łuski babki jajowatej
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki wody/jogurtu (tylko jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta po odstawieniu)

JAK ZROBIĆ CHLEBEK MIGDAŁOWO-CUKINIOWY?

1. Wymieszaj cukinię, jajka, jogurt i oliwę. Dodaj mąkę migdałową, proszek, sól, oregano i łuskę babki. Wmieszaj sezam i pestki dyni. Odstaw na 5 minut – masa zgęstnieje.

2. Uformuj bułeczki lub bochenek (możesz użyć małej keksówki). Piecz 45–55 minut w 180 stopniach (góra-dół), aż patyczek będzie suchy.

Krój po ostudzeniu.

FAQ

1. Czy do chlebka można dodać więcej ziaren?

Do chlebka można dodać więcej ziaren i pestek, a także nieco płatków owsianych. Makro ulegnie wtedy zmianie.

2. Czy można użyć innego jogurtu niż naturalny?

Tak – sprawdzi się także kefir, jogurt kokosowy lub gęsta maślanka. Ważne, żeby był lekko kwaśny i niezbyt wodnisty.

3. Czy można użyć innego tłuszczu niż oliwa?

Tak, możesz dodać olej rzepakowy, olej z pestek winogron, a nawet roztopione masło klarowane.

MAKRO CAŁEGO CHLEBKA

Kalorie: 1446 kcal
Białko: 52 g
Tłuszcz: 128 g
Węglowodany: 37 g

Uwaga: Modyfikacje będą zmieniać makro chlebka.