Cukinia na keto to bardzo dobra opcja. A jeszcze ze śmietaną i serem – no to już całkiem super. Danie to jest proste, robi się nawet „przy okazji” czegoś innego w piekarniku, a podawać można je na ciepło i zimno.

SKŁADNIKI NA 1 NACZYNIE ŻAROODPORNE

  • duża cukinia (2-3 mniejsze)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szalotka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 80 g sera żółtego typu gouda
  • 30 g twardego sera w typie parmezanu
  • łyżka oregano
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: 2 łyżki mąki migdałowej (bułki tartej)

JAK ZROBIĆ KETO CUKINIĘ?

1. Cukinię pokrój w półplasterki (usuń gniazda nasienne), posól i dokładnie odsącz z wody po około 20 minutach.

2. W tym czasie wymieszaj śmietanę, starty ser w typie goudy, pieprz oraz pokrojony czosnek i szalotkę.

3. W naczyniu żaroodpornym ułóż cukinię, posyp ją pieprzem i oregano (mąką migdałową/bułką tartą), wymieszaj.

4. Na całość wyłóż masę ze śmietany i zetrzyj dodatkowy parmezan.

5. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 175 stopni (góra – dół) i piecz aż do uzyskania złocistej skórki. Cukinia powinna pozostać jędrna.

Podawaj do obiadu lub jako samodzielne danie, na ciepło lub zimno.

FAQ

1. Czy trzeba pozbawiać cukinię pestek?

Cukinia z pestkami i puści więcej wody, dlatego lepiej je usunąć.

2. Czy śmietanę można wymienić na mascarpone?

Tak, możesz wymienić śmietanę na mascarpone, a także dorzucić odrobinę sera pleśniowego, jeśli lubisz.

3. Czy do cukinii można dodać odrobinę fasolki szparagowej?

Fasolka szparagowa świetnie sprawdzi się w tym przepisie jako dodatek do cukinii. Najlepsza jest świeża, delikatnie zblanszowana, ale możesz też użyć mrożonej. Inne warzywa, które mogą być dodane do tej zapiekanki to: kalafior, brokuł i brukselka.

MAKRO CAŁEGO DANIA (Z ŁYŻKĄ MĄKI MIGDAŁOWEJ)

Kalorie: 653 kcal
Białko: 42 g
Tłuszcz: 46 g
Węglowodany: 25 g