Cukinia na keto to bardzo dobra opcja. A jeszcze ze śmietaną i serem – no to już całkiem super. Danie to jest proste, robi się nawet „przy okazji” czegoś innego w piekarniku, a podawać można je na ciepło i zimno.
SKŁADNIKI NA 1 NACZYNIE ŻAROODPORNE
- duża cukinia (2-3 mniejsze)
- 2-3 ząbki czosnku
- szalotka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 80 g sera żółtego typu gouda
- 30 g twardego sera w typie parmezanu
- łyżka oregano
- sól i pieprz
- opcjonalnie: 2 łyżki mąki migdałowej (bułki tartej)
JAK ZROBIĆ KETO CUKINIĘ?
1. Cukinię pokrój w półplasterki (usuń gniazda nasienne), posól i dokładnie odsącz z wody po około 20 minutach.
2. W tym czasie wymieszaj śmietanę, starty ser w typie goudy, pieprz oraz pokrojony czosnek i szalotkę.
3. W naczyniu żaroodpornym ułóż cukinię, posyp ją pieprzem i oregano (mąką migdałową/bułką tartą), wymieszaj.
4. Na całość wyłóż masę ze śmietany i zetrzyj dodatkowy parmezan.
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 175 stopni (góra – dół) i piecz aż do uzyskania złocistej skórki. Cukinia powinna pozostać jędrna.
Podawaj do obiadu lub jako samodzielne danie, na ciepło lub zimno.

FAQ
1. Czy trzeba pozbawiać cukinię pestek?
Cukinia z pestkami i puści więcej wody, dlatego lepiej je usunąć.
2. Czy śmietanę można wymienić na mascarpone?
Tak, możesz wymienić śmietanę na mascarpone, a także dorzucić odrobinę sera pleśniowego, jeśli lubisz.
3. Czy do cukinii można dodać odrobinę fasolki szparagowej?
Fasolka szparagowa świetnie sprawdzi się w tym przepisie jako dodatek do cukinii. Najlepsza jest świeża, delikatnie zblanszowana, ale możesz też użyć mrożonej. Inne warzywa, które mogą być dodane do tej zapiekanki to: kalafior, brokuł i brukselka.
MAKRO CAŁEGO DANIA (Z ŁYŻKĄ MĄKI MIGDAŁOWEJ)
Kalorie: 653 kcal
Białko: 42 g
Tłuszcz: 46 g
Węglowodany: 25 g