Jeśli lubisz smak ketchupu Heinz – to sos pomidorowy z tego przepisu smakuje bardzo podobnie.
Tajemnicą całości jest mocna redukcja, suszone pomidory (ja używam mielonych) oraz doprawienie go octem balsamicznym i miodem.
Można zrobić go na puszce i świeżych pomidorach.
Nigdy nie próbowałam go pasteryzować, bo kiedy go potrzebuję, robię sobie porcję, która starcza mi na kilka dni.
SKŁADNIKI (NA PUSZKĘ POMIDORÓW)
- puszka pomidorów lub 0.5 kg świeżych pomidorów (można obrać ze skórki)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki suszonych pomidorów
- oregano
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ocet balsamiczny i miód do smaku
- łyżka oliwy
JAK ZROBIĆ DOMOWY KETCHUP?
1. Na oliwie podsmaż czosnek, dodaj suszone pomidory i koncentrat. Chwilę razem przesmaż.
2. Po chwili dodaj pomidory z puszki (lub świeże) i oregano. Doprowadź do wrzenia, zblenduj.
3. Ponownie postaw na gazie, zredukuj do konsystencji, która przypomina ketchup.
4. Dodaj odrobinę octu balsamicznego, troszkę miodu dla balansu smaku, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Nie bój się octu balsamicznego. Ja dodaję go aż do uzyskania wyraźnej kwasowości, a potem „równam” wszystko miodem. Dzięki temu sos smakuje jak ketchupy premium.

FAQ
1. Czy zamiast octu balsamicznego można użyć innego?
Można, ale smak może być wtedy odrobinę inny. Ja zawsze używam balsamicznego, bo po prostu bardzo go lubię.
2. Jak długo można przechowywać taki domowy ketchup?
Domowe ketchupy tego typu spokojnie mogą spędzić kilka dni w lodówce.
MAKRO CAŁEGO KETCHUPU
Kalorie: 340 kcal
Białko: 11 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 52 g