Jeśli masz ochotę na cynamonkę, nie jesz glutenu albo ograniczasz węglowodany – to ta ekspresowa opcja jest dla ciebie. Wiadomo, taka bułeczka z kokilki nie przypomina klasycznej drożdżowej cynamonki – ale na szybki deser albo śniadanie nada się idealnie.

A jeśli jednoporcjowa cynamonka to nie jest twój smak – to możesz dowolnie zmienić nadzienie na inne.

SKŁADNIKI NA 1 CYNAMONKĘ

  • 2 łyżki mąki migdałowej (ok. 15 g)
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej (ok. 3 g)
  • ½ łyżeczki babki jajowatej (ok. 2 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki oliwy lub masła (roztopionego)
  • szczypta soli
  • nadzienie: łyżeczka miękkiego masła, ½ łyżeczki cynamonu, łyżeczka cukru (lub innego słodzidła)

JAK ZROBIĆ JEDNOPORCJOWĄ BEZGLUTENOWĄ CYNAMONKĘ?

1. W miseczce wymieszaj mąki, babkę i proszek. Dodaj żółtko, wodę i tłuszcz – wyrabiaj, aż powstanie gęste ciasto (będzie lepkie).

2. Rozłóż masę na papierze do pieczenia w mały prostokąt. Połóż na wierzchu miękkie masło z cukrem i cynamonem. Delikatnie zwiń, pomagając sobie papierem, uformuj kulkę i przełóż do małej kokilki/kubka.

3. Piecz 15–18 minut w 180°C (góra–dół) lub ekspresowo w mikrofalówce: ok. 2-3 minuty.

Cynamonka najlepiej smakuje polana lukrem, ja często wybieram na wierzch masło z migdałów lub domowy dżem.

FAQ

1. Czy jednoporcjowa cynamonka z kubeczka rośnie podczas pieczenia?

Tak, ciasto delikatnie rośnie za sprawą żółtka i proszku do pieczenia.

2. Jakiego innego nadzienia można użyć zamiast cynamonu z cukrem?

Do bułeczki świetnie sprawdzą się na przykład: migdały w płatkach, dżem, świeże owoce, rodzynki, daktyle, kawałki czekolady, masło orzechowe, a nawet Nutella.

MAKRO 1 CYNAMONKI (BEZ LUKRU, Z CUKREM)

Kalorie: 240 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 19 g
Węglowodany netto: 12 g (+ błonnik 7 g)

MAKRO 1 CYNAMONKI (BEZ LUKRU, Z ERYTRYTOLEM)

Kalorie: 217 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 19 g
Węglowodany netto: 7 g (+ błonnik 7 g)

Uwaga: Lukier, polewa i inne dodatki będą zmieniać makro.