Jeśli masz ochotę na cynamonkę, nie jesz glutenu albo ograniczasz węglowodany – to ta ekspresowa opcja jest dla ciebie. Wiadomo, taka bułeczka z kokilki nie przypomina klasycznej drożdżowej cynamonki – ale na szybki deser albo śniadanie nada się idealnie.
A jeśli jednoporcjowa cynamonka to nie jest twój smak – to możesz dowolnie zmienić nadzienie na inne.
SKŁADNIKI NA 1 CYNAMONKĘ
- 2 łyżki mąki migdałowej (ok. 15 g)
- 1 łyżeczka mąki kokosowej (ok. 3 g)
- ½ łyżeczki babki jajowatej (ok. 2 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki oliwy lub masła (roztopionego)
- szczypta soli
- nadzienie: łyżeczka miękkiego masła, ½ łyżeczki cynamonu, łyżeczka cukru (lub innego słodzidła)
JAK ZROBIĆ JEDNOPORCJOWĄ BEZGLUTENOWĄ CYNAMONKĘ?
1. W miseczce wymieszaj mąki, babkę i proszek. Dodaj żółtko, wodę i tłuszcz – wyrabiaj, aż powstanie gęste ciasto (będzie lepkie).
2. Rozłóż masę na papierze do pieczenia w mały prostokąt. Połóż na wierzchu miękkie masło z cukrem i cynamonem. Delikatnie zwiń, pomagając sobie papierem, uformuj kulkę i przełóż do małej kokilki/kubka.
3. Piecz 15–18 minut w 180°C (góra–dół) lub ekspresowo w mikrofalówce: ok. 2-3 minuty.
Cynamonka najlepiej smakuje polana lukrem, ja często wybieram na wierzch masło z migdałów lub domowy dżem.
FAQ
1. Czy jednoporcjowa cynamonka z kubeczka rośnie podczas pieczenia?
Tak, ciasto delikatnie rośnie za sprawą żółtka i proszku do pieczenia.
2. Jakiego innego nadzienia można użyć zamiast cynamonu z cukrem?
Do bułeczki świetnie sprawdzą się na przykład: migdały w płatkach, dżem, świeże owoce, rodzynki, daktyle, kawałki czekolady, masło orzechowe, a nawet Nutella.
MAKRO 1 CYNAMONKI (BEZ LUKRU, Z CUKREM)
Kalorie: 240 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 19 g
Węglowodany netto: 12 g (+ błonnik 7 g)
MAKRO 1 CYNAMONKI (BEZ LUKRU, Z ERYTRYTOLEM)
Kalorie: 217 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 19 g
Węglowodany netto: 7 g (+ błonnik 7 g)
Uwaga: Lukier, polewa i inne dodatki będą zmieniać makro.