Jakie powinny być flaczki? Dla mnie: pieprzne, majerankowe, pachnące gałką muszkatołową i imbirem. Koniecznie na wywarze wołowym i z wołowiną. Taka zupa rozgrzewa i ciało, i duszę.
Zdarza się, że na koniec dorzucam do nich jeszcze odrobinę kiszonej kapusty. Dzisiaj jednak przepis podstawowy, dla każdego miłośnika tradycyjnych smaków.
SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE FLACZKÓW Z WOŁOWINĄ
- 500 g flaczków wołowych lub cielęcych
- 400 g mięsa wołowego (szponder i udziec, na którym gotował się wywar wołowy)
- 500 ml wywaru wołowego (resztę uzupełniamy wodą)
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- pół cebuli
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- imbir mielony
- papryka słodka
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kminek
- sól
- pieprz
JAK PRZYGOTOWAĆ FLACZKI Z MIĘSEM WOŁOWYM?
1. Przyjmujemy, że mamy wcześniej przygotowany wywar, wraz z ugotowanym i obranym mięsem. Może to być rosół z dnia poprzedniego lub nastawiona wcześniej wołowina wraz z warzywami. Można, oczywiście, użyć warzyw z rosołu, wtedy kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy pod koniec gotowania, ponieważ są miękkie. Moje warzywa z rosołu zjadły się wcześniej, więc użyłam jarzyn podsmażonych na maśle, w proporcjach, jakie podałam.
2. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulkę i czosnek pokrój w drobną kostkę, mięso pokrój na mniejsze kawałki, a flaki przygotuj zgodnie z zaleceniami z etykiety. Najczęściej jest to po wstępne obgotowanie w osobnym garnku (na etykiecie zazwyczaj pisze, czy trzeba po pierwszym razie użyć jeszcze „drugiej” wody).
3. Przygotuj duży garnek, rozpuść w nim masło. Zeszklij cebulę, dodaj starte warzywa i czosnek. Kiedy wszystko się podsmaży i zacznie pachnieć, dodaj pokrojone mięso oraz flaki. Zalej wywarem.
4. Dobre flaczki to przede wszystkim odpowiednie przyprawy. Zacznij od wrzucenia do środka 2 liści laurowych i 4-5 kuleczek ziela angielskiego oraz łyżki majeranku. Pozwól zupie gotować się pół godziny, a potem dodaj resztę przypraw: sól i pieprz do smaku, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i kminku.
5. Daj flaczkom kolejne kilkanaście minut.
6. Sprawdź konsystencję (ja lubię gęste, ale możesz dodać odrobinę wody, jeśli chcesz) oraz smak. To także ten moment, kiedy możesz dodać więcej przypraw. Ja zazwyczaj dosypuję jeszcze odrobinę pieprzu i majeranku, czasem dodaję jeszcze troszkę imbiru, ewentualnie soli. Jeśli dolałeś wody – poczekaj, aż zupa ponownie zacznie się gotować.
7. Gdy mięso i flaki są już miękkie – można rozlewać zupę do miseczek. Jeśli nie – wystarczy pogotować je jeszcze chwilę dłużej.
Flaczki wspaniale smakują „na drugi dzień”przegryzione”, ponownie odgrzane – niestety, u mnie raczej nie są w stanie doczekać w lodówce do następnego dnia.
FAQ
1. Co, jeśli wolisz flaczki z zasmażką?
Jeśli preferujesz zupę z zasmażką, są 2 opcje – bezglutenowa i klasyczna. W bezglutenowej wystarczy zblendować chochlę zupy, a potem z powrotem wlać ją do garnka, w klasycznej można zrobić zasmażkę (1 łyżka masła na 1 łyżkę mąki). Wystarczy rozprowadzić grudki, delikatnie ją zezłocić i dodać do flaczków (a potem gotować około 2-3 minut, żeby smak „surowej” mąki zniknął).
2. Czy do flaczków można dodać inne mięso?
Jeśli lubisz lub masz w rosole mięso inne niż tylko wołowina, także możesz dodać je do flaczków. Znam ludzi, którzy dodają do flaczków kurczaka albo mięso z golonki wieprzowej. W kuchni wszystko zależy od ciebie i tego, co lubisz!
3. Jak zrobić flaczki z kapustą kiszoną?
Jeśli masz ochotę wypróbować flaczki z kapustą kiszoną (moim zdaniem warto!), dodaj odcedzoną i posiekaną kapustę kiszoną w kroku 4. Możesz wcześniej przez kilka minut podgotować ją w osobnym garnku, w niewielkiej ilości wody. Zawsze sprawdź kwaśność kapusty! To ważne, bo bardzo kwaśna kapusta kiszona może wymagać dodatkowego płukania. Dodanie kapusty zazwyczaj wymaga też ponownego doprawienia zupy.
MAKRO CAŁEJ ZUPY
- Kalorie: 1322 kcal
- Białko: 154 g
- Tłuszcz: 59 g
- Węglowodany: 44 g
MAKRO 1 PORCJI ZUPY (JEŚLI DZIELISZ NA 4 MISECZKI)
- Kalorie: 331 kcal
- Białko: 38 g
- Tłuszcz: 15 g
- Węglowodany: 11 g