Deserek jest malutki, ale przynosi dużo satysfakcji. Porcja z przepisu ma około 325 kcal – uważam, że to idealnie dla słodkiej przekąski, która może zwieńczyć obiad albo być dodatkiem do śniadania (ja zazwyczaj zjadam go z jajkami albo rybą).

Można zrobić 2 proste modyfikacje – dodać do środka odżywkę białkową (neutralną lub czekoladową), a miód zastąpić innym słodzidłem. Przyznaję się jednak do tego, że wychowywałam się w pobliżu pasieki – dorastałam z miodem i w otoczeniu pszczół – więc zazwyczaj intuicyjnie właśnie ten produkt wybieram do słodzenia.

SKŁADNIKI NA 1 DESEREK

  • warstwa kakaowa: 3 łyżki jogurtu (naturalnego lub roślinnego – ok. 80 g), 5 g kakao niesłodzonego, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki nasion chia
  • warstwa migdałowa: 15 g migdałów (około 1/3 na posypkę), 2 łyżki jogurtu (ok. 55 g), łyżeczka miodu
  • opcjonalnie: czekolada do dekoracji

JAK ZROBIĆ ZDROWY DESER Z CHIA?

1. Wieczorem: wymieszaj składniki na warstwę kakaową szklance lub słoiczku. Zostaw na noc.

2. Rano: Wymieszaj składniki na warstwę migdałową, wyłóż ją na kakaową, udekoruj według uznania.

Podawaj schłodzone.

Masz ochotę na więcej opcji z chia? Malinowy pudding chia i miodowy najprostszy deser z chia sprawdzą się jako słodka przekąska lub pożywne śniadanie!

FAQ

1. Czego można użyć do posłodzenia zamiast miodu?

Każde słodzidło, którego używasz, powinno sprawdzić się w tym przepisie. Zmielony erytrytol, syrop z agawy, cykorii lub klonowy.

2. Czy do warstwy kakaowej można dodać kawałki czekolady?

Do warstwy kakaowej możesz dodać kawałki czekolady, orzechy, suszone owoce, a także łyżkę płatków owsianych lub mąki owsianej.

MAKRO 1 DESERU Z CHIA (Z JOGURTEM NATURALNYM, MIODEM, BEZ DODATKÓW TYPU PŁATKI OWSIANE, RODZYNKI, ETC)

Kalorie: 325 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 30 g

Uwaga: Dodatki będą zmieniać makro. Ilość węglowodanów można ograniczyć, używając innego słodzidła.