Mąka kokosowa ma delikatny aromat kokosa, ale nie czuć tego w gotowym chlebie. Dodatek chia i babki sprawia, że bochenek nie rośnie zbyt intensywnie, a całość jest raczej zbita i mokra. Jego plusem jest jednak to, że taka zwarta struktura pozwala na krojenie naprawdę cienkich kromek.

Jeśli więc chcesz zjeść kilka kanapek, to możesz pokroić go nawet na około półcentymetrowe plastry, a i tak całość się nie rozkruszy.

Co jeszcze ważne? W bochenku jest więcej błonnika, niż węglowodanów, dlatego całość jest sycąca i wspiera jelita. Ten chleb kokosowy z chia, pestkami dyni i czarnuszką to zatem nie tylko bezglutenowa i niskowęglowodanowa alternatywa dla tradycyjnego chleba, to także naprawdę zdrowe i smaczne pieczywo, które możesz przygotować w domu bez większego wysiłku. Pestki dyni dostarczają cynku, magnezu i żelaza, a czarnuszka działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność. Co ważne, już niewielka porcja tego chleba pokrywa dzienne zapotrzebowanie na roślinne kwasy omega-3, wspierając serce i układ nerwowy. To pieczywo idealne na dietę keto, low carb, gluten free i dla osób, które chcą jeść zdrowo, a przy tym smacznie.

Zachęcam także do sprawdzenia przepisów na inne bezglutenowe keto chlebki i bułki, których jest już kilka na blogu.

SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ 30×10 CM

  • 45 g mąki kokosowej
  • 6 jajek
  • 60 g nasion chia
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego
  • 225 ml ciepłej wody
  • 50 g łuski babki jajowatej
  • 40 g pestek dyni
  • 10 g czarnuszki

JAK ZROBIĆ KETO CHLEB KOKOSOWY BEZ GLUTENU?

1. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia. Chia zalej połową wody (ok. 110 ml), odstaw 10 minut, aż napęcznieją.

2. Suche składniki – wymieszaj w misce mąkę kokosową, babkę jajowatą, proszek do pieczenia, sól, czarnuszkę i pestki dyni.

3. Mokre składniki – w drugiej misce roztrzep jajka z octem, dodaj napęczniałe chia.

4. Połącz suche i mokre składniki, dodaj resztę wody, wymieszaj.

5. Przełóż do keksówki, wyrównaj wierzch mokrą łyżką. Piecz w 180°C (góra–dół) przez 55-65 minut, aż chleb będzie sprężysty i zarumieniony.

Po upieczeniu wyjmij z formy i odstaw na kratkę do wystudzenia.

FAQ

1. Jak przechowywać keto chleb kokosowy bez glutenu?

W temperaturze pokojowej: szczelnie owinięty w bawełnianą ściereczkę lub papier do pieczenia, max. 2 dni (żeby nie wysychał). W lodówce: w pojemniku lub woreczku – do 5 dni. Mrożenie: pokrój na kromki, przełóż do woreczków i zamróź. Wytrzyma 2–3 miesiące. Najlepiej rozmrażać w temperaturze pokojowej lub krótko w tosterze/piekarniku.

2. Czy można dodać do niego inne ziarna?

Babka i chia muszą zostać, bo to trzon przepisu. Zamiast czarnuszki i pestek dyni możesz dodać sezam, orzechy, czy cokolwiek, na co masz ochotę.

MAKRO CAŁEGO BOCHENKA (Z PESTKAMI DYNI I CZARNUSZKĄ)

Kalorie: 1265 kcal
Białko: 72 g
Tłuszcz: 78 g
Węglowodany: 66 g (+ 81 g błonnika)