Nie istnieje jeden dobry przepis na chleb bez glutenu. Warto jednak dołożyć trochę starań, by znaleźć swój ulubiony.
Poniższy przepis z chia, z dużym udziałem mąki migdałowej, wpisuje się także w keto i low carb (a nie każdy bezglutenowy wypiek jest pozbawiony dużej ilości węglowodanów). Dla zainteresowanych innymi keto wypiekami bez glutenu – polecam sprawdzić także przepis na chlebek z cukinii i mąki migdałowej.
Chleb z tego przepisu ma zbitą strukturę i doskonale „chłonie” ziarna. Warto dorzucić do niego trochę pestek (np. dyni) oraz orzechów (dobrze sprawdzają się włoskie i płatki migdałowe).
SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ 30×10 CM
- 3 łyżki nasion chia (ok. 30 g)
- 120 ml wody (do namoczenia chia)
- 3 jajka
- 150 g mąki migdałowej
- 40 g mąki kokosowej
- 40 g mąki ryżowej lub kukurydzianej
- 2 łyżki łuski babki jajowatej (ok. 20 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy lub roztopionego masła
- opcjonalnie: pestki dyni, orzechy, siemię lniane, słonecznik, sezam, etc.
JAK ZROBIĆ CHLEB Z CHIA Z ZIARNAMI?
1. Chia zalej wodą, odstaw na 10-15 min, aż powstanie gęsty żel.
2. W misce wymieszaj suche składniki: mąki, babkę, proszek, sól (twoje dodatki). Dodaj żel z chia, jajka i tłuszcz. Wymieszaj. Całość może wymagać dodania jeszcze odrobiny wody, żeby masę dało się wyrobić.
3. Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch, możesz posypać całość dodatkowymi pestkami.
4. Piecz w 180°C (góra–dół, bez termoobiegu) około godziny. Zostaw 20–30 min w formie, potem wyjmij i studź na kratce.
Chlebek doskonale smakuje z solonym masłem, ale sprawdzi się także z wędliną i na słodko z masłem orzechowym, miodem lub dżemem.



FAQ
1. Dlaczego chleb nie urósł?
Chlebek z tego przepisu jest bardzo zwarty i nie rośnie do góry jak tradycyjne pieczywo drożdżowe.
2. Jak długo można przechowywać ten chlebek?
2-3 dni w temperaturze pokojowej, najlepiej owinięty papierem do pieczenia.
MAKRO CAŁEGO BOCHENKA (LICZONE BEZ DODATKOWYCH ZIAREN, Z MĄKĄ KUKURYDZIANĄ)
Kalorie: 1870 kcal
Białko: 70 g
Tłuszcz: 140 g
Węglowodany netto: 55 g (+ 60 g błonnika)
Uwaga: Dodatek ziaren/pestek będzie zmieniał makro.