Bardzo proste, bardzo keto i bardzo smaczne. Łosoś z serami i jajkami – doskonały na ciepło i zimno. Rybę można wymienić, na przykład, na kurczaka. Jeśli ktoś ma ochotę dodać do środka więcej dodatków – warto sprawdzić też przepis na zapiekankę z łososiem i cukinią.

SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ 30×10 CM

  • 250 g łososia (surowy)
  • 50 g żółtego sera
  • mozarella (ja miałam kulkę 125 g)
  • 100 g mascarpone
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: ząbek czosnku

JAK ZROBIĆ ZAPIEKANEGO KETO ŁOSOSIA?

1. Łososia i ser żółty pokrój w kostkę, mozarellę porwij na mniejsze kawałki.

2. Jajka i mascarpone ubij rózgą lub mikserem na jednolitą masę. Dodaj resztę składników, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

3. Wlej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekannika na 180 stopni w opcji góra-dół na około godzinę (pomocny będzie test suchego patyczka i obserwowanie, jak rumieni się góra).

Podawaj na ciepło lub zimno.

Całość najpierw rośnie, a po wyjęciu z pieca opada – by temu zapobiec, można zostawić zapiekankę w piekarniku do ostygnięcia (drzwiczki uchylone!).

FAQ

1. Czy można użyć do zapiekanki innej ryby lub mięsa?

Można wymienić łososia na inną rybę (także wędzoną) lub szynkę pokrojoną w plastry, podsmażonego kurczaka, etc.

2. Czy można upiec masę w innej formie?

Z keksówki wychodzi coś w rodzaju chlebka, ale możesz użyć tortownicy/formy do tarty.

MAKRO CAŁEJ ZAPIEKANKI

Kalorie: 1670 kcal
Białko: 112 g
Tłuszcz: 129 g
Węglowodany: 12 g