Bardzo proste, bardzo keto i bardzo smaczne. Łosoś z serami i jajkami – doskonały na ciepło i zimno. Rybę można wymienić, na przykład, na kurczaka. Jeśli ktoś ma ochotę dodać do środka więcej dodatków – warto sprawdzić też przepis na zapiekankę z łososiem i cukinią.
SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ 30×10 CM
- 250 g łososia (surowy)
- 50 g żółtego sera
- mozarella (ja miałam kulkę 125 g)
- 100 g mascarpone
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: ząbek czosnku
JAK ZROBIĆ ZAPIEKANEGO KETO ŁOSOSIA?
1. Łososia i ser żółty pokrój w kostkę, mozarellę porwij na mniejsze kawałki.
2. Jajka i mascarpone ubij rózgą lub mikserem na jednolitą masę. Dodaj resztę składników, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
3. Wlej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekannika na 180 stopni w opcji góra-dół na około godzinę (pomocny będzie test suchego patyczka i obserwowanie, jak rumieni się góra).
Podawaj na ciepło lub zimno.
Całość najpierw rośnie, a po wyjęciu z pieca opada – by temu zapobiec, można zostawić zapiekankę w piekarniku do ostygnięcia (drzwiczki uchylone!).

FAQ
1. Czy można użyć do zapiekanki innej ryby lub mięsa?
Można wymienić łososia na inną rybę (także wędzoną) lub szynkę pokrojoną w plastry, podsmażonego kurczaka, etc.
2. Czy można upiec masę w innej formie?
Z keksówki wychodzi coś w rodzaju chlebka, ale możesz użyć tortownicy/formy do tarty.
MAKRO CAŁEJ ZAPIEKANKI
Kalorie: 1670 kcal
Białko: 112 g
Tłuszcz: 129 g
Węglowodany: 12 g