Bardzo prosty pasztet. Można zrobić go „na sucho” – wtedy ma jeszcze mniej węglowodanów. Dzisiaj z karmelizowaną na maśle gruszką, ale jeśli lubisz pasztety ze słodkim twistem – możesz wymienić ją na miks: rodzynki, orzechy włoskie i pestki dyni (i wtedy też robi w ustach prawdziwe WOW).
Przepis dobry na keto i low carb oraz, oczywiście, bez glutenu. Jego konsystencja pozwala na krojenie na kromki oraz na rozsmarowywanie go na kanapce.
Z podanej porcji upiekłam 2 keksówki: 30×10 cm z gruszką oraz 18×8 cm „pustego”. Napełniałam je do około 2/3 wysokości.
SKŁADNIKI
- 700 g mielonego mięsa wołowego
- 400 g wątróbki drobiowej
- 3 duże szalotki
- 4 ząbki czosnku (można dać mniej)
- 1 średnia gruszka, twarda (ja miałam Konferencję)
- 3 łyżki mascarpone
- 2 jajka
- łyżka masła do smażenia
- łyżka majeranku
- 0.5 łyżki tymianku
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
JAK ZROBIĆ KETO PASZTET BEZ GLUTENU Z WOŁOWINY I WĄTRÓBKI?
1. Podsmażanie: zeszklij na maśle cebulę, dodaj czosnek. Wrzuć mieloną wołowinę, smaż do zmiany koloru. Dodaj wątróbkę pokrojoną na kawałki i smaż 2–3 minuty – tylko do ścięcia z zewnątrz.
2. Jeśli dodajesz gruszkę: obierz i pokrój ją w kostkę (1-1.5 cm) i podsmaż lekko na łyżeczce masła. Dodasz ją do masy razem z przyprawami.
3. Blendowanie: do wysokiego naczynia wrzuć zawartość patelni (mięso z wątróbką). Zblenduj. Wrzuć gruszkę (albo pestki dyni, orzechy włoskie i rodzynki, inne dodatki). Dopraw do smaku (pasztet po spróbowaniu może wymagać, np. odrobiny majeranku lub tymianku więcej). Mascarpone rozbełtaj z jajkami (polecam rózgę). Dodaj całość do masy i wymieszaj. Masa może wydawać się dość luźna, ale w pieczeniu stężeje.
4. Pieczenie: keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę, wyrównaj. Piecz w 180°C przez około godzinę (grzałka góra–dół, bez termoobiegu). Pasztet z orzechami włoskimi i pusty są bardziej suche, ten z gruszką potrzebuje czasem kilku minut dłużej (szczególnie, jeśli gruszka była bardzo soczysta).
Wyjmij z piekarnika, ostudź w foremce. Najlepiej schłodzić go przez noc w lodówce – wtedy kroi się idealnie, a smaki zdążą się przegryźć. Nie będę jednak ukrywać, że na ciepło też jest świetny – choć może się wtedy rozpadać.


FAQ
1. Jakich dodatków można użyć do pasztetu?
Jak wspominałam: już pusty jest bardzo smaczny, ale można zrobić go jak w przepisie, czyli z gruszką, świetnie smakuje też z pestkami dyni, orzechami włoskimi i rodzynkami. Można dodać do niego także żurawinę, suszone pomidory, podsmażony na maśle por, czy pieczoną paprykę.
2. Czy gruszka w pasztecie jest mocno wyczuwalna?
Nie, choć daje lekko słodkawy akcent i wilgotność. To bardziej subtelny „smaczek” niż deserowa nuta.
MAKRO CAŁEJ MASY (OPCJA Z GRUSZKĄ)
Kalorie: 2970 kcal
Białko: 270 g
Tłuszcz: 185 g
Węglowodany: 62 g
Uwaga: Inne dodatki będą zmieniać makro.