Bardzo prosty pasztet. Można zrobić go „na sucho” – wtedy ma jeszcze mniej węglowodanów. Dzisiaj z karmelizowaną na maśle gruszką, ale jeśli lubisz pasztety ze słodkim twistem – możesz wymienić ją na miks: rodzynki, orzechy włoskie i pestki dyni (i wtedy też robi w ustach prawdziwe WOW).

Przepis dobry na keto i low carb oraz, oczywiście, bez glutenu. Jego konsystencja pozwala na krojenie na kromki oraz na rozsmarowywanie go na kanapce.

Z podanej porcji upiekłam 2 keksówki: 30×10 cm z gruszką oraz 18×8 cm „pustego”. Napełniałam je do około 2/3 wysokości.

SKŁADNIKI

  • 700 g mielonego mięsa wołowego
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 3 duże szalotki
  • 4 ząbki czosnku (można dać mniej)
  • 1 średnia gruszka, twarda (ja miałam Konferencję)
  • 3 łyżki mascarpone
  • 2 jajka
  • łyżka masła do smażenia
  • łyżka majeranku
  • 0.5 łyżki tymianku
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

JAK ZROBIĆ KETO PASZTET BEZ GLUTENU Z WOŁOWINY I WĄTRÓBKI?

1. Podsmażanie: zeszklij na maśle cebulę, dodaj czosnek. Wrzuć mieloną wołowinę, smaż do zmiany koloru. Dodaj wątróbkę pokrojoną na kawałki i smaż 2–3 minuty – tylko do ścięcia z zewnątrz.

2. Jeśli dodajesz gruszkę: obierz i pokrój ją w kostkę (1-1.5 cm) i podsmaż lekko na łyżeczce masła. Dodasz ją do masy razem z przyprawami.

3. Blendowanie: do wysokiego naczynia wrzuć zawartość patelni (mięso z wątróbką). Zblenduj. Wrzuć gruszkę (albo pestki dyni, orzechy włoskie i rodzynki, inne dodatki). Dopraw do smaku (pasztet po spróbowaniu może wymagać, np. odrobiny majeranku lub tymianku więcej). Mascarpone rozbełtaj z jajkami (polecam rózgę). Dodaj całość do masy i wymieszaj. Masa może wydawać się dość luźna, ale w pieczeniu stężeje.

4. Pieczenie: keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę, wyrównaj. Piecz w 180°C przez około godzinę (grzałka góra–dół, bez termoobiegu). Pasztet z orzechami włoskimi i pusty są bardziej suche, ten z gruszką potrzebuje czasem kilku minut dłużej (szczególnie, jeśli gruszka była bardzo soczysta).

Wyjmij z piekarnika, ostudź w foremce. Najlepiej schłodzić go przez noc w lodówce – wtedy kroi się idealnie, a smaki zdążą się przegryźć. Nie będę jednak ukrywać, że na ciepło też jest świetny – choć może się wtedy rozpadać.

FAQ

1. Jakich dodatków można użyć do pasztetu?

Jak wspominałam: już pusty jest bardzo smaczny, ale można zrobić go jak w przepisie, czyli z gruszką, świetnie smakuje też z pestkami dyni, orzechami włoskimi i rodzynkami. Można dodać do niego także żurawinę, suszone pomidory, podsmażony na maśle por, czy pieczoną paprykę.

2. Czy gruszka w pasztecie jest mocno wyczuwalna?

Nie, choć daje lekko słodkawy akcent i wilgotność. To bardziej subtelny „smaczek” niż deserowa nuta.

MAKRO CAŁEJ MASY (OPCJA Z GRUSZKĄ)

Kalorie: 2970 kcal
Białko: 270 g
Tłuszcz: 185 g
Węglowodany: 62 g

Uwaga: Inne dodatki będą zmieniać makro.