Jeśli potrzebujesz sycącego, bezglutenowego posiłku z niskimi węglami – to wystarczy kilka jajek, ser i mięso mielone.

Roladę można podać jako danie obiadowe na ciepło, ale całość doskonale smakuje też na zimno. Farsz można modyfikować, ja podaję moją ulubioną wersję, czyli z wołowiną i odrobiną pomidorów.

SKŁADNIKI NA ROLADĘ

  • 5 jajek
  • 200 g sera żółtego (ja miałam goudę i cheddar, pół na pół)
  • 40 g mascarpone
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pieprz i sól

SKŁADNIKI NA FARSZ

  • łyżka masła
  • 700 g mięsa mielonego (ja miałam wołowinę)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g śmietankowego serka kanapkowego typu Philadelphia
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • oregano i tymianek
  • łyżka suszonych pomidorów (drobno posiekanych lub w proszku)
  • pieprz i sól
  • opcjonalnie: odrobina miodu i octu balsamicznego dla zbalansowania smaku

JAK ZROBIĆ BEZGLUTENOWĄ ROLADĘ Z MIĘSEM?

1. Blat: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka wymieszaj z mascarpone i startym serem, dodaj proszek do pieczenia. Delikatnie połącz masę żółtkowo-serową z ubitymi białkami. Rozsmaruj na kształt prostokąta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 180°C (góra–dół) przez 20-25 minut, aż lekko się zarumieni.

2. Farsz: Cebulę i czosnek podsmaż na odrobinie masła. Dodaj mięso mielone, smaż aż straci surowość. Dopraw solą, pieprzem, papryką, dodaj pomidory i koncentrat (opcjonalnie ocet i miód). Zdejmij z ognia, lekko przestudź. Wymieszaj z 1 jajkiem i serkiem śmietankowym – masa będzie bardziej zwarta i kremowa.

3. Na lekko wystudzonym blacie rozsmaruj farsz. Zwiń w roladę, pomagając sobie papierem do pieczenia. Przełóż na blachę, wierzch możesz posypać odrobiną sera. Zapiekaj jeszcze 10–15 minut w 180°C, żeby całość się związała.

Pozwól odpocząć roladzie przez kilka minut przed krojeniem.

FAQ

1. Czy rolada wyjdzie bez proszku do pieczenia?

Blat będzie nieco niższy i bardziej „omletowy”, ale nadal smaczny i zwarty.

2. Czy farsz można zrobić z innego mięsa?

Oczywiście. Indyk lub kurczak dają lżejszy farsz, a wieprzowina bardziej soczysty i tłustszy.

3. Czy można dodać warzywa do farszu?

Tak – dobrze pasują drobno posiekane pieczarki, cukinia czy szpinak. Warto jednak odsączyć je z wody, żeby farsz nie był rzadki.

MAKRO CAŁEJ ROLADY

Kalorie: 2960 kcal
Białko: 240 g
Tłuszcz: 215 g
Węglowodany: 37 g

Uwaga: Modyfikacje będą zmieniać makro.