Jeśli potrzebujesz sycącego, bezglutenowego posiłku z niskimi węglami – to wystarczy kilka jajek, ser i mięso mielone.
Roladę można podać jako danie obiadowe na ciepło, ale całość doskonale smakuje też na zimno. Farsz można modyfikować, ja podaję moją ulubioną wersję, czyli z wołowiną i odrobiną pomidorów.
SKŁADNIKI NA ROLADĘ
- 5 jajek
- 200 g sera żółtego (ja miałam goudę i cheddar, pół na pół)
- 40 g mascarpone
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pieprz i sól
SKŁADNIKI NA FARSZ
- łyżka masła
- 700 g mięsa mielonego (ja miałam wołowinę)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 50 g śmietankowego serka kanapkowego typu Philadelphia
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- oregano i tymianek
- łyżka suszonych pomidorów (drobno posiekanych lub w proszku)
- pieprz i sól
- opcjonalnie: odrobina miodu i octu balsamicznego dla zbalansowania smaku
JAK ZROBIĆ BEZGLUTENOWĄ ROLADĘ Z MIĘSEM?
1. Blat: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka wymieszaj z mascarpone i startym serem, dodaj proszek do pieczenia. Delikatnie połącz masę żółtkowo-serową z ubitymi białkami. Rozsmaruj na kształt prostokąta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 180°C (góra–dół) przez 20-25 minut, aż lekko się zarumieni.
2. Farsz: Cebulę i czosnek podsmaż na odrobinie masła. Dodaj mięso mielone, smaż aż straci surowość. Dopraw solą, pieprzem, papryką, dodaj pomidory i koncentrat (opcjonalnie ocet i miód). Zdejmij z ognia, lekko przestudź. Wymieszaj z 1 jajkiem i serkiem śmietankowym – masa będzie bardziej zwarta i kremowa.
3. Na lekko wystudzonym blacie rozsmaruj farsz. Zwiń w roladę, pomagając sobie papierem do pieczenia. Przełóż na blachę, wierzch możesz posypać odrobiną sera. Zapiekaj jeszcze 10–15 minut w 180°C, żeby całość się związała.
Pozwól odpocząć roladzie przez kilka minut przed krojeniem.



FAQ
1. Czy rolada wyjdzie bez proszku do pieczenia?
Blat będzie nieco niższy i bardziej „omletowy”, ale nadal smaczny i zwarty.
2. Czy farsz można zrobić z innego mięsa?
Oczywiście. Indyk lub kurczak dają lżejszy farsz, a wieprzowina bardziej soczysty i tłustszy.
3. Czy można dodać warzywa do farszu?
Tak – dobrze pasują drobno posiekane pieczarki, cukinia czy szpinak. Warto jednak odsączyć je z wody, żeby farsz nie był rzadki.
MAKRO CAŁEJ ROLADY
Kalorie: 2960 kcal
Białko: 240 g
Tłuszcz: 215 g
Węglowodany: 37 g
Uwaga: Modyfikacje będą zmieniać makro.