Tak, wiem, leczo z cukinią to nie jest prawdziwe leczo. Równie dobrze możemy się jednak zastanawiać, który knedel to ten właściwy, skoro pod tą nazwą znajdziemy drożdżowy czeski, bułczany austriacki, polski ze śliwką…

Cukiniowe leczo jest fajne z tego względu, że może być wegańskie, wegetariańskie i bardzo treściwe, pełne mięsa. Jest też z założenia bezglutenowe. Dzisiejsza opcja – z odrobiną boczku. W opcji bezmięsnej – dodaję do niego często także fasolkę szparagową, w mięsnej można dodać więcej boczku, a także kiełbasę (super urozmaiceniem jest, na przykład, chorizo).

Jeśli dodamy do niego białko (czyli kiełbaski, tofu, etc.) – mamy gotowe danie obiadowe. Redukując sos odrobinę mocniej – otrzymujemy coś, czego z powodzeniem można używać jako dodatek, zamiast surówki.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • łyżka masła
  • 1 cebula
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 200 g papryki czerwonej
  • 500 g pomidorów
  • 750 g cukinii
  • czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka suszonych pomidorów (ja miałam mielone)
  • łyżka papryki słodkiej
  • pół łyżki tymianku
  • łyżka oregano
  • sól i pieprz
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • duży liść laurowy
  • gruby plasterek boczku
  • łyżka miodu

JAK ZROBIĆ LECZO Z CUKINIĄ I BOCZKIEM?

1. Pokrojony boczek i posiekaną cebulkę zeszklij na łyżce masła. Pomidory zblenduj z czosnkiem (ja nie obieram ze skórki).

2. Kiedy całość się podsmaży, wrzuć paprykę czerwoną, a potem dodaj paprykę w proszku i suszone pomidory. Chwilę razem podsmaż, a potem wrzuć koncentrat i także podgrzej go przez moment. Dodaj cukinię, zblendowane pomidory, wrzuć oregano, tymianek, liść laurowy i ziele angielskie.

3. Duś całość, aż pomidory się zredukują, dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem.

Z dużych cukinii warto usunąć gniazda nasienne. Ja lubię, kiedy warzywa w leczo są jeszcze chrupkie, więc nie duszę ich bardzo długo. Kiedy chcę, żeby potrawa była gęstsza, dodaję zblendowane pomidory, chwilę redukuję całość, a cukinię dodaję dopiero po kilku minutach.

Jeśli chcesz dodać kiełbasę – zrób to na początku, razem z boczkiem. Jeśli nie masz suszonych pomidorów w proszku – zblenduj je razem z żywymi i czosnkiem.

FAQ

1. Jakie dodatki do leczo z cukinii?

Do samego leczo można dodać: fasolkę szparagową, ciecierzycę z puszki, tofu, boczek, kiełbasę (np. chorizo lub śląską), a podawać można je solo, z makaronem, ryżem, pieczywem lub jako dodatek do obiadu.

2. Czy można dodać do leczo śmietany?

Tak, możesz dodać do leczo odrobinę śmietany lub mascarpone.

3. Czy można dodać do leczo ostrej papryki?

Tak, możesz dodać ostrej papryki w proszku lub żywej.

MAKRO CAŁEGO DANIA

Kalorie: 700 kcal
Białko: 25 g
Tłuszcz: 29 g
Węglowodany: 100 g

Uwaga: Dodatki takie jak kiełbasa będą zmieniać makro dania.