Kurczak, szpinak i śmietanka – to połączenie, które smakuje każdemu. Danie to jest szybkie, a makaron można wybrać wedle uznania – lub zamienić go na coś innego, choćby gnocchi.

Jeśli więc masz ochotę na sos, który powstanie szybko i będzie mógł być podany z wieloma dodatkami – to spokojnie możesz sięgnąć po ten przepis.

SKŁADNIKI (NA 2 PORCJE MAKARONU)

  • 200 g makaronu (np. penne, tagliatelle lub spaghetti)
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 100 g świeżego szpinaku (można użyć też mrożonego)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła
  • 30 g tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

JAK PRZYGOTOWAĆ MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM?

1. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź, zachowując ok. 50 ml wody z gotowania.

2. Kurczaka pokrój w cienkie paski lub kostkę, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę lub masło i podsmaż go na złoty kolor.

3. Do podsmażonego kurczaka dodaj posiekany czosnek i szpinak. Smaż przez kilka minut.

4. Wlej śmietankę, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gotuj na małym ogniu przez 2–3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj starty parmezan i wymieszaj. Do sosu wrzuć ugotowany makaron i odrobinę wody z gotowania makaronu, jeśli sos jest za gęsty. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez minutę.

Podawaj gorące, opcjonalnie posypując dodatkowym serem.

FAQ

1. Czy zamiast śmietanki można użyć mascarpone?

Można użyć mascarpone, a także mieszanki: śmietana 18% i śmietanka słodka pół na pół.

2. Czy można jakoś zmodyfikować ten przepis?

Do sosu można dodać odrobinę suszonych pomidorów lub fasolkę szparagową, która także lubi się ze śmietanką i kurczakiem.

MAKRO CAŁEGO SOSU (BEZ MAKARONU, DODATKOWEGO SERA, ETC)

Kalorie: 820 kcal
Białko: 61 g
Tłuszcz: 58 g
Węglowodany: 10 g

Uwaga: Modyfikacje sosu (np. dodatek suszonych pomidorów, dodatkowy ser – będą wpływać na makro).