Kurczak, szpinak i śmietanka – to połączenie, które smakuje każdemu. Danie to jest szybkie, a makaron można wybrać wedle uznania – lub zamienić go na coś innego, choćby gnocchi.
Jeśli więc masz ochotę na sos, który powstanie szybko i będzie mógł być podany z wieloma dodatkami – to spokojnie możesz sięgnąć po ten przepis.
SKŁADNIKI (NA 2 PORCJE MAKARONU)
- 200 g makaronu (np. penne, tagliatelle lub spaghetti)
- 200 g filetu z kurczaka
- 100 g świeżego szpinaku (można użyć też mrożonego)
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła
- 30 g tartego parmezanu lub innego twardego sera
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
JAK PRZYGOTOWAĆ MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM?
1. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź, zachowując ok. 50 ml wody z gotowania.
2. Kurczaka pokrój w cienkie paski lub kostkę, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę lub masło i podsmaż go na złoty kolor.
3. Do podsmażonego kurczaka dodaj posiekany czosnek i szpinak. Smaż przez kilka minut.
4. Wlej śmietankę, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gotuj na małym ogniu przez 2–3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj starty parmezan i wymieszaj. Do sosu wrzuć ugotowany makaron i odrobinę wody z gotowania makaronu, jeśli sos jest za gęsty. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez minutę.
Podawaj gorące, opcjonalnie posypując dodatkowym serem.
FAQ
1. Czy zamiast śmietanki można użyć mascarpone?
Można użyć mascarpone, a także mieszanki: śmietana 18% i śmietanka słodka pół na pół.
2. Czy można jakoś zmodyfikować ten przepis?
Do sosu można dodać odrobinę suszonych pomidorów lub fasolkę szparagową, która także lubi się ze śmietanką i kurczakiem.
MAKRO CAŁEGO SOSU (BEZ MAKARONU, DODATKOWEGO SERA, ETC)
Kalorie: 820 kcal
Białko: 61 g
Tłuszcz: 58 g
Węglowodany: 10 g
Uwaga: Modyfikacje sosu (np. dodatek suszonych pomidorów, dodatkowy ser – będą wpływać na makro).