Chia doskonale komponuje się z malinami. Kto raz spróbuje tego połączenia, na pewno będzie do niego wracać. Wiem po sobie, że zazwyczaj robię 2 lub 3 takie deserki, bo znikają, kiedy tylko otworzę lodówkę.

Dodatki na górę można dobrać według uznania – ja polecam jednak rodzynki i suszone morele.

SKŁADNIKI NA 1 PUDDING CHIA Z MALINAMI

  • 60 g mrożonych malin
  • łyżka siemienia lnianego
  • 10 g nasion chia
  • 30 g miodu
  • 70 g jogurtu (naturalnego lub roślinnego)

JAK ZROBIĆ MALINOWY PUDDING CHIA?

1. Mrożone maliny, siemię lniane, miód i jogurt zblenduj.

2. Do całości dodaj nasiona chia, wymieszaj. Odstaw na kilka godzin lub całą noc.

Podawaj schłodzone, z ulubionymi dodatkami.

FAQ

1. Czy do puddingu można użyć innych owoców?

Możesz użyć innych owoców – mrożonych lub świeżych. Dobrze sprawdzą się zarówno opcje sezonowe (truskawki, borówki), egzotyczne (kiwi, ananas, mango) jak i bardziej kremowe (banan, brzoskwinia).

2. Czy do środka puddingu chia z malinami można dodać rodzynki?

Tak, możesz wrzucić rodzynki także do środka. Posiekaj je drobniej lub dodaj w całości.

MAKRO 1 PUDDINGU (Z JOGURTEM NATURALNYM, BEZ POSYPKI Z WIERZCHU)

Kalorie: 277 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 45 g

Uwaga: Dodatki takie jak posypka z suszonych owoców będą zmieniać makro.