Warto jeść ryby, a sardynki już w szczególności (choć niektórym ciężko przyzwyczaić się do ich smaku i zapachu). Miałam ten sam problem, ale udało mi się go rozwiązać, przerabiając te małe rybki na banalnie prostą i niezwykle smaczną pastę.

Minimum składników, maksimum smaku: na kanapkę, do jajek, z warzywami – sam zdecyduj, jak zjesz swoją pastę z sardynek!

Moim zdaniem wspaniale pasuje do ogórków w każdej postaci – świeżego, pokrojonego w plasterki, domowego kiszonego, a nawet do maleńkich korniszonów.

SKŁADNIKI NA 1-2 PORCJE

  • puszka sardynek – 120 g ryby po odsączeniu (ja zawsze wybieram opcję w oliwie z oliwek)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (świeża lub mrożona)
  • pieprz i sól do smaku

JAK PRZYGOTOWAĆ BŁYSKAWICZNĄ PASTĘ Z SARDYNEK?

1. Sardynki i natkę przełóż do blendera (najlepiej kielichowego), dodaj sól i pieprz do smaku (warto sprawdzić, czy sardynki są słone, żeby nie przesolić pasty!)

2. Zblenduj wszystko na gładką masę. Gotowe!

Podawaj z pieczywem, krakersami, jako dip do warzyw i pikli.

FAQ

1. Jak można zmodyfikować ten przepis?

Powyższa pasta z sardynek może ulec wielu modyfikacjom:

  • możesz użyć sardynek w pomidorach
  • możesz dodać do pasty odrobinę szalotki lub czerwonej cebuli
  • natkę możesz wymienić na serek śmietankowy i koperek
  • zamiast natki możesz użyć suszonych pomidorów

2. Dlaczego warto jeść pastę z sardynek?

Sardynki to niedoceniany superfood, bogactwo kwasów Omega 3, wapnia i żelaza. Jednym słowem – warto włączyć je do swojej diety.

Dlaczego pasta? Niektórym przeszkadza struktura kręgosłupów w rybkach (a ze względu na wapń warto jeść je w całości). Tak było też ze mną. Same sardynki z puszki ciężko przechodziły mi przez gardło – postanowiłam więc przerobić je na pastę i… dosłownie zakochałam się w jej smaku!

MAKRO CAŁEJ PASTY Z SARDYNEK W OLIWIE

Kalorie: 253 kcal
Białko: 30 g
Tłuszcz: 14 g
Węglowodany: 1 g

Uwaga: Sardynki w sosie własnym lub pomidorach mogą zmienić makro.