Warto jeść ryby, a sardynki już w szczególności (choć niektórym ciężko przyzwyczaić się do ich smaku i zapachu). Miałam ten sam problem, ale udało mi się go rozwiązać, przerabiając te małe rybki na banalnie prostą i niezwykle smaczną pastę.
Minimum składników, maksimum smaku: na kanapkę, do jajek, z warzywami – sam zdecyduj, jak zjesz swoją pastę z sardynek!
Moim zdaniem wspaniale pasuje do ogórków w każdej postaci – świeżego, pokrojonego w plasterki, domowego kiszonego, a nawet do maleńkich korniszonów.
SKŁADNIKI NA 1-2 PORCJE
- puszka sardynek – 120 g ryby po odsączeniu (ja zawsze wybieram opcję w oliwie z oliwek)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (świeża lub mrożona)
- pieprz i sól do smaku
JAK PRZYGOTOWAĆ BŁYSKAWICZNĄ PASTĘ Z SARDYNEK?
1. Sardynki i natkę przełóż do blendera (najlepiej kielichowego), dodaj sól i pieprz do smaku (warto sprawdzić, czy sardynki są słone, żeby nie przesolić pasty!)
2. Zblenduj wszystko na gładką masę. Gotowe!
Podawaj z pieczywem, krakersami, jako dip do warzyw i pikli.
FAQ
1. Jak można zmodyfikować ten przepis?
Powyższa pasta z sardynek może ulec wielu modyfikacjom:
- możesz użyć sardynek w pomidorach
- możesz dodać do pasty odrobinę szalotki lub czerwonej cebuli
- natkę możesz wymienić na serek śmietankowy i koperek
- zamiast natki możesz użyć suszonych pomidorów
2. Dlaczego warto jeść pastę z sardynek?
Sardynki to niedoceniany superfood, bogactwo kwasów Omega 3, wapnia i żelaza. Jednym słowem – warto włączyć je do swojej diety.
Dlaczego pasta? Niektórym przeszkadza struktura kręgosłupów w rybkach (a ze względu na wapń warto jeść je w całości). Tak było też ze mną. Same sardynki z puszki ciężko przechodziły mi przez gardło – postanowiłam więc przerobić je na pastę i… dosłownie zakochałam się w jej smaku!
MAKRO CAŁEJ PASTY Z SARDYNEK W OLIWIE
Kalorie: 253 kcal
Białko: 30 g
Tłuszcz: 14 g
Węglowodany: 1 g
Uwaga: Sardynki w sosie własnym lub pomidorach mogą zmienić makro.