Chcesz zrobić szybką i pyszną zasmażaną kiszoną kapustę i nie brudzić dodatkowych garnków? Ten przepis na pewno ci się spodoba!

Tylko kilka składników i dodatek do mięsa gotowy! Pamiętaj, że dużo zależy od tego, jakiej jakości kapusty użyjesz. Jeśli lubisz mocniejsze smaki – nie płukaj kapusty, jeśli wolisz delikatniejszą opcję – możesz ją dokładnie odcisnąć i przepłukać zimną wodą. Ja nigdy tego nie robię – po prostu lubię ten intensywny, kwaśno-słodki smak.

SKŁADNIKI NA 2-3 PORCJE

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku

JAK ZROBIĆ ZASMAŻANĄ KAPUSTĘ DO OBIADU?

1. Zależnie od preferencji – kapustę odciśnij i przepłukaj lub nie (przepłukana ma delikatniejszy smak). Możesz poszatkować ją drobniej (ja tego nie robię).

2. Na patelni lub w rondlu rozgrzej masło, podsmaż chwilę posiekany czosnek, a potem dorzuć kapustę. Wymieszaj wszystko, podlej kilkoma łyżkami wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.

3. Duś około 20 minut (ewentualnie w trakcie dodaj jeszcze odrobinę wody).

4. Kiedy kapusta zmięknie, a woda odparuje, dodaj majeranek, kminek, miód oraz pieprz i sól do smaku. Nie przestawaj mieszać. Poczekaj, aż kapusta lekko się skarmelizuje (zmieni kolor na ciemniejszy).

Zależnie od kapusty – całość może wymagać dodania jeszcze odrobiny miodu.

FAQ

1. Jakie mięso pasuje do kapusty zasmażanej?

Opcja ta jest świetna do schabowego, karkówki, pieczonej kiełbasy, pasztetów, a nawet jako farsz do pierogów czy krokietów.

2. Czy każda kapusta wymaga płukania?

Płukanie kapusty zależy od jej smaku i twoich preferencji – zawsze spróbuj jej przed użyciem.

3. Czy do tej kapusty można dodać skwarki lub boczek?

Tak, boczek lub skwarki doskonale sprawdzą się do tej kapusty. Ponieważ dusi się ją w jednym garnku, najlepiej podsmażyć dodatki osobno i dodać na koniec (wymieszać) albo polać kapustę boczkiem (skwarkami) na talerzu. Makro ulegnie wtedy zmianie!

MAKRO CAŁEJ KAPUSTY ZASMAŻANEJ Z MIODEM (BEZ BOCZKU/SKWARKÓW)

Kalorie: 215 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 32 g

Uwaga: Dodatek boczku/skwarków lub większa ilość miodu będą zmieniały makro.