Bułki z babki jajowatej i serka kanapkowego to najprostsze pieczywo na diecie bezglutenowej. Minimum składników – a można przygotować sobie tradycyjną kanapkę.
Na samej babce pieczywo jest bardzo sprężyste. Bułki nie rozkruszą się nawet w transporcie do pracy czy szkoły. Smak można modyfikować, dodając do środka zioła, przyprawy, nasiona i pestki, a nawet ser żółty.
Jeśli gumowata konsystencja nie jest twoją ulubioną – polecam bezglutenowe bułki z dodatkiem mąki migdałowej.
SKŁADNIKI NA 4 MAŁE BUŁECZKI
- około 65 g serka kanapkowego (ja wzięłam połowę śmietankowego Łaciatego i naprawdę super się sprawdził)
- 25 g babki jajowatej
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
JAK ZROBIĆ BEZGLUTENOWE KETO BUŁKI?
1. Serek kanapkowy wymieszaj z jajkami (polecam rózgę). Dodaj sól, proszek do pieczenia, babkę jajowatą (ewentualnie twoje dodatki).
2. Masę odstaw na 5-10 minut. Jej konsystencja zrobi się gumowata.
3. Uformuj 4 okrągłe bułeczki, wstaw je do piekarnika na papierze do pieczenia w opcji 200 stopni góra-dół na 20-25 minut.
4. Wystudź przed krojeniem (najlepiej na kratce).
Podawaj z ulubionymi dodatkami.


FAQ
1. Dlaczego ciasto jest rzadkie i się klei?
Babka jajowata potrzebuje kilku minut, żeby wchłonąć wodę i zgęstnieć. Jeśli masa jest nadal rzadka – odczekaj jeszcze chwilę lub dodaj odrobinę babki więcej.
2. Jak długo można przechowywać takie pieczywo?
Najlepiej smakują świeże, ale można je przechowywać w lodówce do 2–3 dni oraz podgrzewać w piekarniku lub tosterze.
MAKRO 1 BUŁECZKI (1/4 MASY)
Kalorie: 89 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 1 g
Uwaga: 1 g to węglowodany netto, bułeczka ma także około 4.5 g błonnika. Oczywiście dodatek ziaren, pestek, etc – będzie zmieniał makro.