Bułki z babki jajowatej i serka kanapkowego to najprostsze pieczywo na diecie bezglutenowej. Minimum składników – a można przygotować sobie tradycyjną kanapkę.

Na samej babce pieczywo jest bardzo sprężyste. Bułki nie rozkruszą się nawet w transporcie do pracy czy szkoły. Smak można modyfikować, dodając do środka zioła, przyprawy, nasiona i pestki, a nawet ser żółty.

Jeśli gumowata konsystencja nie jest twoją ulubioną – polecam bezglutenowe bułki z dodatkiem mąki migdałowej.

SKŁADNIKI NA 4 MAŁE BUŁECZKI

  • około 65 g serka kanapkowego (ja wzięłam połowę śmietankowego Łaciatego i naprawdę super się sprawdził)
  • 25 g babki jajowatej
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

JAK ZROBIĆ BEZGLUTENOWE KETO BUŁKI?

1. Serek kanapkowy wymieszaj z jajkami (polecam rózgę). Dodaj sól, proszek do pieczenia, babkę jajowatą (ewentualnie twoje dodatki).

2. Masę odstaw na 5-10 minut. Jej konsystencja zrobi się gumowata.

3. Uformuj 4 okrągłe bułeczki, wstaw je do piekarnika na papierze do pieczenia w opcji 200 stopni góra-dół na 20-25 minut.

4. Wystudź przed krojeniem (najlepiej na kratce).

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

FAQ

1. Dlaczego ciasto jest rzadkie i się klei?

Babka jajowata potrzebuje kilku minut, żeby wchłonąć wodę i zgęstnieć. Jeśli masa jest nadal rzadka – odczekaj jeszcze chwilę lub dodaj odrobinę babki więcej.

2. Jak długo można przechowywać takie pieczywo?

Najlepiej smakują świeże, ale można je przechowywać w lodówce do 2–3 dni oraz podgrzewać w piekarniku lub tosterze.

MAKRO 1 BUŁECZKI (1/4 MASY)

Kalorie: 89 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 1 g

Uwaga: 1 g to węglowodany netto, bułeczka ma także około 4.5 g błonnika. Oczywiście dodatek ziaren, pestek, etc – będzie zmieniał makro.