Jogurt, chia i miód (twoje ulubione słodzidło). Prościej się chyba nie da. Na górę rzucisz wszystko – migdały, orzechy, rodzynki, świeże owoce, a nawet odrobinę masła orzechowego, kakao albo czekolady.
Mimo tego, że ten pudding chia jest banalnie prosty – jego smak jest obłędny. Połączenie chia z jogurtem i miodem jest lepsze niż każdy sklepowy gotowiec. Możesz użyć go samodzielnie i wrzucić na wierzch dodatki, możesz też tego połączenia użyć jako dodatek – np polewę na klasyczną owsiankę.
SKŁADNIKI NA 1 DESEREK
- 100 g jogurtu (naturalnego lub roślinnego)
- 10 g nasion chia
- 30 g miodu
- na wierzch u mnie: 5 g płatków migdałowych, 5 g orzechów włoskich
JAK ZROBIĆ NAJPROSTSZY PUDDING CHIA?
1. Wymieszaj jogurt, chia i miód. Odstaw całość na kilka godzin (lub całą noc).
2. Podawaj z dowolnymi dodatkami lub serwuj jako sos do owsianki/owoców.
Najlepiej smakuje schłodzone.
FAQ
1. Czy deser będzie smaczny z innym słodzidłem?
Możesz użyć takiego słodzidła, jakie lubisz.
2. Czy można dodać więcej nasion chia?
Można dodać więcej nasion chia – makro ulegnie wtedy zmianie. Im więcej nasion – tym także gęstsza konsystencja całości.
MAKRO CAŁEGO DESERU (NA JOGURCIE NATURALNYM, Z MIODEM I POSYPKĄ Z MIGDAŁÓW I ORZECHÓW WŁOSKICH)
Kalorie: 270 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcz: 11 g
Węglowodany: 38 g
Uwaga: Inne dodatki będą zmieniać makro.