Szybkie i zdrowe śniadanie? Dip do nachosów? A może alternatywne smarowidło? Awokado to doskonały wybór na wiele okazji. Jak poznać, że jest ono dostatecznie dojrzałe? Dojrzałe awokado jest lekko miękkie, ale palec nie zapada się do środka. Warto sprawdzić też szypułkę – powinna łatwo odskoczyć, a pod spodem być żółtawa lub lekko brązowa.

Poniższą pastę robi się dosłownie 3 minuty – doskonale pasuje do pieczywa i jajek (ja często jem ją z burakami lub kiszonymi ogórkami).

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ

  • ½ awokado (około 60g)
  • 30g serka kanapkowego śmietankowego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ½ ząbka czosnku
  • pieprz i sól do smaku (jeśli serek jest słony, sól pomiń)
  • pestki dyni do posypania

JAK PRZYGOTOWAĆ PASTĘ Z AWOKADO Z SERKIEM?

1. Awokado przekrój na pół, usuń łyżką ze skórki i umieść w blenderze.

2. Dodaj serek, natkę, czosnek i przyprawy. Zblenduj na gładką masę.

3. Posyp pestkami dyni.

Podawaj z pieczywem, jako pastę do warzyw i jajek lub jako dip do nachosów.

FAQ

1. Jak przechowywać pastę z awokado, żeby nie ściemniała?

Najlepiej przechowywać ją w szczelnym pojemniku i „przykryć” cienką warstwą oliwy lub folią spożywczą tak, by ściśle przylegała do pasty.

2. Czy można dodać do pasty z awokado inne przyprawy?

Do pasty świetnie pasują też suszone pomidory i płatki chili.

3. Jakiego serka użyć do pasty z awokado?

Zależnie od wybranego serka, struktura i smak mogą się różnić. Generalnie do pasty można użyć serka kanapkowego, fety, twarożku, a na keto nawet mascarpone.

MAKRO 1 PORCJI PASTY Z AWOKADO I SERKA

  • Kalorie: ok. 170 kcal
  • Białko: ok. 5 g (może się różnić w zależności od użytego serka)
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 6 g

Uwaga: Różne rodzaje serka mogą zmieniać makro.