Ta pasta to opcja na sprzątanie lodówki (można użyć do niej mielonego mięsa dowolnego rodzaju) albo zmielić (zblendować) mięso z rosołu albo zalegającą wędlinę z lodówki. Jeśli dodasz do niej szklankę ugotowanego ryżu – otrzymasz coś w rodzaju nierybnego paprykarza.

Doskonale smakuje na kanapce – sprawdzi się choćby na chlebku z cukinii i mąki migdałowej, ale także na bułce lub w bagietce, także z dodatkami takimi jak ser żółty czy majonez.

SKŁADNIKI NA PASTĘ

  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 kg startej na dużych oczkach cukinii
  • 200 g mięsa (ja miałam mieloną wołowinę)
  • 1 szalotka
  • ząbek czosnku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka suszonych pomidorów (ja używam mielonych, ale mogą być z oliwy/oleju – drobno pokrojone, a jeszcze lepiej zblendowane)
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki tymianku
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • pół łyżki miodu
  • łyżka masła
  • łyżka natki pietruszki

JAK ZROBIĆ PASTĘ Z CUKINII?

1. Mięso, poszatkowaną szalotkę i pokrojony czosnek lekko przesmaż, następnie dodaj cukinię. Odparuj wodę.

2. Do przesmażonej masy dodaj słodka paprykę, koncentrat i suszone pomidory. Przesmaż chwilę dla podbicia aromatu. Dodaj oregano, tymianek, sól i pieprz, a na końcu dopraw octem balsamicznym i miodem. Dorzuć natkę pietruszki (i ryż), opcjonalnie dodaj 2 łyżki wody dla konsystencji.

Podawaj na ciepło lub zimno, jako dodatek do pieczywa. Ja często posypuję tą pastę pestkami dyni.

FAQ

1. Czy można zrobić tą pastę w wersji wegetariańskiej?

Można pominąć mięso, a także wymienić mięso na soczewicę lub tofu (i opcjonalnie dodać ryż).

2. Czy można wymienić masło na inny tłuszcz?

Możesz użyć tłuszczu, na jakim normalnie smażysz.

MAKRO CAŁEJ PASTY

Kalorie: 758 kcal
Białko: 46 g
Tłuszcz: 48 g
Węglowodany: 39 g

Uwaga: Dodanie ryżu zmieni makro.