Ta pasta to opcja na sprzątanie lodówki (można użyć do niej mielonego mięsa dowolnego rodzaju) albo zmielić (zblendować) mięso z rosołu albo zalegającą wędlinę z lodówki. Jeśli dodasz do niej szklankę ugotowanego ryżu – otrzymasz coś w rodzaju nierybnego paprykarza.
Doskonale smakuje na kanapce – sprawdzi się choćby na chlebku z cukinii i mąki migdałowej, ale także na bułce lub w bagietce, także z dodatkami takimi jak ser żółty czy majonez.
SKŁADNIKI NA PASTĘ
- łyżka mielonej słodkiej papryki
- 0,5 kg startej na dużych oczkach cukinii
- 200 g mięsa (ja miałam mieloną wołowinę)
- 1 szalotka
- ząbek czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka suszonych pomidorów (ja używam mielonych, ale mogą być z oliwy/oleju – drobno pokrojone, a jeszcze lepiej zblendowane)
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki tymianku
- łyżeczka octu balsamicznego
- pół łyżki miodu
- łyżka masła
- łyżka natki pietruszki
JAK ZROBIĆ PASTĘ Z CUKINII?
1. Mięso, poszatkowaną szalotkę i pokrojony czosnek lekko przesmaż, następnie dodaj cukinię. Odparuj wodę.
2. Do przesmażonej masy dodaj słodka paprykę, koncentrat i suszone pomidory. Przesmaż chwilę dla podbicia aromatu. Dodaj oregano, tymianek, sól i pieprz, a na końcu dopraw octem balsamicznym i miodem. Dorzuć natkę pietruszki (i ryż), opcjonalnie dodaj 2 łyżki wody dla konsystencji.
Podawaj na ciepło lub zimno, jako dodatek do pieczywa. Ja często posypuję tą pastę pestkami dyni.



FAQ
1. Czy można zrobić tą pastę w wersji wegetariańskiej?
Można pominąć mięso, a także wymienić mięso na soczewicę lub tofu (i opcjonalnie dodać ryż).
2. Czy można wymienić masło na inny tłuszcz?
Możesz użyć tłuszczu, na jakim normalnie smażysz.
MAKRO CAŁEJ PASTY
Kalorie: 758 kcal
Białko: 46 g
Tłuszcz: 48 g
Węglowodany: 39 g
Uwaga: Dodanie ryżu zmieni makro.