Smażona lub grillowana kiełbaska wymaga oprawy. Oczywiście, świetnie smakuje po prostu z musztardą albo keczupem. Co jednak, jeśli chcemy zafundować sobie do grilla lub obiadu coś nieco bardziej zdrowego?
Ja używam wtedy niezastąpionych jajek – w połączeniu z musztardą i oliwą tworzą pastę, która jest świetnym dodatkiem do kiełbasy. Można stosować ją zamiast lub jako coś dodatkowego do całego grillowego zestawu.
SKŁADNIKI NA 2 JAJKA (1 PORCJA PASTY)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- łyżeczka musztardy (ja daję Dijon, ale można użyć dowolnej – smak będzie wtedy nieco inny)
- łyżeczka oliwy (dla konsystencji)
- sól i pieprz do smaku
JAK ZROBIĆ PASTĘ JAJECZNĄ DO KIEŁBASY?
1. Ugotowane jajka rozdrobnij widelcem, mieszając z resztą składników. Jeśli masz ochotę na mocniejszy smak, dodaj więcej musztardy.
2. Im więcej oliwy dodasz, tym bardziej kremową pastę otrzymasz.
Na wierzch pasty dodałam jeszcze odrobinę chili w oliwie.

FAQ
1. Co, jeśli nie lubisz oliwy?
Możesz ją pominąć (konsystencja będzie wtedy inna) lub wymienić na majonez bądź serek kanapkowy. Makro ulegnie wtedy zmianie.
2. Czy można użyć innej musztardy?
Tak. Dijon jest ostra i wyrazista, ale jeśli wolisz łagodniejszą pastę, użyj np. musztardy sarepskiej lub stołowej. Miodowa jest słodsza, daje inny posmak, ale też „robi robotę.”
MAKRO CAŁEJ PASTY (Z OLIWĄ I MUSZTARDĄ DIJON)
Kalorie: 195 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcz: 15 g
Węglowodany: 1,4 g
Uwaga: Różne musztardy i dodatki będą zmieniać makro.