To moja ulubiona, bardzo prosta pasta z makreli. Ma kremową konsystencję, wyrazisty smak ryby i świeży aromat ziół. Idealna do bezglutenowego pieczywa, chrupiących wafli ryżowych albo jako farsz do jajek. W kilka minut masz gotowe pożywne śniadanie lub przekąskę bogatą w białko i zdrowe tłuszcze omega-3.

SKŁADNIKI

  • 20 g pestek dyni
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 g serka śmietankowego
  • 50 g wędzonej makreli
  • pieprz (sól pomijamy, bo ryba jest słona)

JAK PRZYGOTOWAĆ DOMOWĄ PASTĘ Z MAKRELI?

1. Makrelę obierz ze skóry i ości.

2. Zblenduj wszystkie składniki do pożądanej konsystencji.

Najlepiej odstawić ją do lodówki na godzinę-dwie, żeby smaki się przegryzły.

FAQ

1. Czy można dodać do pasty inne zioła lub przyprawy?

Oczywiście. Świetnie pasuje tam szczypiorek, odrobina chrzanu lub sok z cytryny. Pasta lubi eksperymenty!

2. Czy można użyć innej ryby niż makrela?

Sprawdzi się także wędzony łosoś, tuńczyk z puszki lub sardynki. Smak będzie delikatniejszy lub bardziej wyrazisty – w zależności od ryby.

MAKRO CAŁEJ PASTY

Kalorie: 400 kcal
Białko: 20 g
Tłuszcz: 35 g
Węglowodany: 5 g