Dosłownie chwila i szybka, pożywna pasta z tuńczykiem i papryką może stać się dodatkiem do jajek, pieczywa, krakersów albo lunchem do pudełka.
Ryby z puszki nie muszą być nudne!
SKŁADNIKI
- puszka tuńczyka (ja miałam w oliwie)
- pół serka kanapkowego
- 1 szalotka
- sól i pieprz
- odrobina chili w płatkach
- trochę suszonego oregano
- pół czerwonej papryki
- pół pęczka posiekanego koperku
JAK ZROBIĆ PASTĘ Z TUŃCZYKA I PAPRYKI?
1. Tuńczyka odsącz, paprykę i szalotkę pokrój drobno, koperek posiekaj.
2. Połącz składniki, dopraw do smaku.
Najlepiej odłożyć pastę na chwilę do lodówki, żeby całość się przegryzła.

FAQ
1. Czy możesz użyć tuńczyka w sosie własnym zamiast w oliwie?
Tak, wtedy danie będzie lżejsze.
2. Czy pasta nadaje się do lunchboxa?
Pasta sprawdza się na pieczywie (można zrobić z nią kanapki), jako dodatek do makaronu oraz jako sałatka do lunchboxa (z krakersami lub warzywami).
3. Czy zamiast tuńczyka można użyć innej ryby?
Tak, choć do tej kombinacji polecałabym raczej ryby z białym mięsem, jak na przykład: wędzoną doradę lub pieczonego dorsza.
Jeśli interesują cię inne rybne przepisy, sprawdź: pastę z makreli z pestkami dyni, najprostszą pastę z sardynek czy śniadaniową pastę z łososiem.
MAKRO Z CAŁEJ PASTY
Kalorie: 400 kcal
Białko: 31 g
Tłuszcz: 25 g
Węglowodany: 14 g
Uwaga: Opcja z tuńczykiem w sosie własnym będzie lżejsza o około 130 kcal i 12 g tłuszczu.