Prosty pasztet, który smakuje naprawdę obłędnie. Dla keto, lowcarb i bezglutenowców – z dodatkiem mąki migdałowej (można wymienić na taką samą ilość bułki tartej).

Przyznaję, że zrobiłam go „na zapas”, ale zjadł się tak szybko, że ledwo złapałam ostatni kawałek. Wydaje mi się, że to najlepsza rekomendacja do tego, żeby po prostu go zrobić.

A jeśli lubisz pasztety – to sprawdź na przykład keto pasztet z wołowiny i wątróbki bez glutenu lub wegetariański pasztet z soczewicy i cukinii.

SKŁADNIKI NA 2 ŚREDNIE KEKSÓWKI

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 175 g mięsa mielonego wołowego
  • 300 g ciemnych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka (żółtka osobno, białka ubite)
  • 1,5 łyżki mąki migdałowej (można zamienić na bułkę tartą)
  • łyżka masła
  • 2–3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka majeranku (suszonego)

JAK ZROBIĆ KETO PASZTET Z WĄTRÓBKI I PIECZAREK BEZ GLUTENU?

1. Oczyść wątróbkę. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj drobno.

2. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj pieczarki, smaż aż puszczą wodę i lekko się zrumienią. Dorzuć mięso mielone i smaż do zbrązowienia. Na końcu dodaj wątróbkę i czosnek, podsmaż krótko (2–3 minuty, tylko do ścięcia). Całość odstaw do przestudzenia, potem zmiel lub zmiksuj (może być gładko lub z lekką strukturą, ja używam do tego blendera). Do masy dodaj żółtka, przyprawy do smaku, mąkę migdałową (bułkę tartą) i natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie.

3. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy – łyżką lub szpatułką, żeby nie stracić puszystości.

4. Przełóż do foremki. Piecz w 180°C (góra–dół) przez 45–50 minut, aż wierzch się zrumieni, a środek lekko ściśnie.

Ostudź w formie, następnie włóż do lodówki na noc – następnego dnia będzie idealny do krojenia.

FAQ

1. Czy można jakoś zmodyfikować ten przepis?

Jeśli lubisz, możesz dodać do pasztetu wcześniej namoczone i obgotowane suszone grzyby lub kupić kilka pieczarek więcej, pokroić je na połówki, podsmażyć i tak dodać do masy.

2. Kiedy najlepiej go kroić?

Dopiero następnego dnia po upieczeniu. Po schłodzeniu w lodówce masa się stabilizuje i wtedy pasztet łatwo kroi się w równe plastry.

MAKRO CAŁEGO PASZTETU

Kalorie: 1360 kcal
Białko: 103 g
Tłuszcz: 96 g
Węglowodany: 13 g

Uwaga: Dodatki będą zmieniały makro pasztetu.