Wariacja na temat pieczeni rzymskiej – z dodatkiem natki pietruszki i pestek dyni. To ciekawa i smaczna opcja na obiad, nie tylko na niedzielę.

Dobrze się kroi, farsz jest zwarty, a mięso smakuje dobrze i na ciepło, i na zimno, dzięki czemu może być wykorzystywane na różne sposoby.

U mnie wieprzowina i wołowina, ale możesz dokonać modyfikacji – zmienić proporcje lub wymienić wołowinę na indyka lub kurczaka. Przepis niskowęglowodanowy, w opcji dla bezglutenowców i normalnej.

SKŁADNIKI NA PIECZEŃ

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 350 g mielonej wołowiny
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 jajek (5 ugotować na twardo)
  • łyżeczka oregano
  • 2 łyżki bułki tartej (lub 1 łyżka babki jajowatej)
  • sól i pieprz do smaku
  • 20 g pestek dyni
  • 2 łyżki masła
  • garść posiekanej natki pietruszki

JAK ZROBIĆ PIECZEŃ RZYMSKĄ Z POSIEKANYMI JAJKAMI?

1. Farsz: ugotuj 5 jajek na twardo i posiekaj je drobno. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć jajka i chwilę podsmaż. Dopraw solą i pieprzem, dorzuć posiekane pestki dyni, a na koniec garść natki. Kiedy masa ostygnie, wmieszaj do środka białko z 1 jajka.

2. Mięso: Oba rodzaje mięsa, pokrojoną drobno szalotkę i posiekane ząbki czosnku wymieszaj z żółtkiem, oregano, bułką tartą (babką jajowatą). Dopraw solą i pieprzem. Jeśli dodawałeś babkę – odstaw na kilka minut, żeby związała wilgoć z masy.

3. Na papierze do pieczenia uformuj duży prostokąt z mięsa o grubości 1.5-2 cm. Rozłóż na nim farsz, a następnie przy pomocy papieru zwiń roladę w rulon. Papier pozostaw na mięsie jak baton.

4. Wstaw pieczeń do nagrzanego na 175 stopni piekarnika (góra-dół). Piecz około 45-50 minut, a następnie rozetnij papier i dopiecz jeszcze około 20 minut, aż mięso ładnie się zarumieni.

Przed krojeniem pozwól pieczeni odpocząć przez kilkanaście minut – gorące mięso prosto z pieca łatwiej się kruszy. Wystarczy jednak 20 minut, aby konsystencja całości stała się bardziej zwarta.

FAQ

1. Czy można dodać bułki tartej do farszu?

Tak, możesz dodać odrobinę bułki tartej do farszu. Jeśli chcesz to zrobić – dorzuć ją jeszcze na patelni i pozwól się jej lekko zarumienić – zyskasz dodatkowy aromat!

2. Czy można upiec tą pieczeń w foremce?

Jeśli nie chcesz piec pieczeni w papierze – możesz upiec ją w keksówce.

MAKRO CAŁEJ PIECZENI (Z BABKĄ JAJOWATĄ)

Kalorie: 2891 kcal
Białko: 272 g
Tłuszcz: 192 g
Węglowodany: 21 g

Uwaga: Dodatek bułki tartej do masy mięsnej (i/lub farszu) delikatnie zmieni makro.