Chcesz upiec doradę w całości, ale nie wiesz, jak to zrobić? Wystarczy mniej niż godzina, żeby upieczona ryba mogła wylądować na twoim talerzu!

SKŁADNIKI

  • 1 dorada w całości
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • pół łyżeczki oregano

JAK ZROBIĆ PIECZONĄ DORADĘ?

1. Umytą i osuszoną rybę nadziej masłem i przyprawami. Natrzyj całą tuszkę pieprzem i solą, ułóż na folii, polej delikatnie oliwą.

2. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół). Po około 25-30 minutach otwórz pakunek i pozwól całości zrumienić się przez kilka kolejnych minut.

Rybę można nadziać w środku koperkiem lub pietruszką albo wsadzić do tuszki 2-3 plasterki cytryny lub odrobinę płatków chili.

FAQ

1. Czy ten sposób działa na inne ryby w całości?

Tak, to uniwersalny sposób pieczenia ryby.

2. Czy doradę można przygotować wcześniej?

Tak, możesz ją natrzeć przyprawami 1–2 godziny wcześniej i przechować w lodówce – przyprawy lepiej się wtedy wchłoną.

MAKRO (NA 100 G UPIECZONEJ RYBY)

Kalorie: 130 kcal
Białko: 20 g
Tłuszcz: 6 g
Węglowodany: 0 g