Chcesz upiec doradę w całości, ale nie wiesz, jak to zrobić? Wystarczy mniej niż godzina, żeby upieczona ryba mogła wylądować na twoim talerzu!
SKŁADNIKI
- 1 dorada w całości
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
- pół łyżeczki oregano
JAK ZROBIĆ PIECZONĄ DORADĘ?
1. Umytą i osuszoną rybę nadziej masłem i przyprawami. Natrzyj całą tuszkę pieprzem i solą, ułóż na folii, polej delikatnie oliwą.
2. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół). Po około 25-30 minutach otwórz pakunek i pozwól całości zrumienić się przez kilka kolejnych minut.
Rybę można nadziać w środku koperkiem lub pietruszką albo wsadzić do tuszki 2-3 plasterki cytryny lub odrobinę płatków chili.
FAQ
1. Czy ten sposób działa na inne ryby w całości?
Tak, to uniwersalny sposób pieczenia ryby.
2. Czy doradę można przygotować wcześniej?
Tak, możesz ją natrzeć przyprawami 1–2 godziny wcześniej i przechować w lodówce – przyprawy lepiej się wtedy wchłoną.
MAKRO (NA 100 G UPIECZONEJ RYBY)
Kalorie: 130 kcal
Białko: 20 g
Tłuszcz: 6 g
Węglowodany: 0 g