Frytki z cukinii z piekarnika to świetna alternatywa dla tradycyjnych frytek. Robi się je szybko, ich smak jest naprawdę ciekawy i jest to także dobra opcja, by przemycić do obiadu trochę warzyw.
Cukinia ma także mało węglowodanów – więc jest odpowiednia dla wszystkich na keto i low carb.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE FRYTEK
- 300 g cukinii (bez pestek!)
- 1 jajko
- 65 g sera (cheddar, parmezan lub inny twardy – starty na drobnych oczkach)
- słodka papryka mielona
- sól
- pieprz
- opcjonalnie: łyżka bułki tartej (lub mielonych migdałów)
JAK ZROBIĆ FRYTKI Z CUKINII Z PIEKARNIKA?
1. Usuń pestki z cukinii i pokrój ją w słupki. Posól ją i odstaw na 15 minut, a potem osusz papierowym ręcznikiem.
2. Jajko wybij do miski. Wymieszaj panierkę: starty na drobnych oczkach ser żółty, pieprz, słodką paprykę (dodaj łyżkę bułki tartej lub mielonych migdałów, jeśli chcesz).
3. Obtocz cukinię w jajku, a następnie w panierce. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz około 30 minut w 180 stopniach (na ostatnie 5 minut możesz nieco podnieść temperaturę). Warto też odwrócić frytki w połowie pieczenia.
Bez dodatku bułki (mąki migdałowej) twoje frytki będą wyglądać jak moje – ja użyłam do panierowania samego sera i przypraw. Panierka z bułką nieco lepiej oblepia i przylega do frytek. Obie opcje smakują świetnie, więc wybór należy do ciebie.

FAQ
1. Z jakich innych warzyw można zrobić pieczone frytki w ten sam sposób?
Panierka ta sprawdza się także do innych warzyw, m.in.: korzeniowych – marchewki, pietruszki, selera, a także dyni, czy nawet kalafiora.
2. Czy można użyć tej panierki w innej formie?
Jeśli chcesz, pokrój cukinię w talarki, posól, odstaw i osusz, a następnie posmaruj każdy plasterek sosem pomidorowym i posyp samym serem lub powyższą mieszanką na panierkę. Uzyskasz coś w postaci pizzerinek (pieczarki czy ser też możesz dodać, jeśli masz ochotę).
MAKRO CAŁYCH FRYTEK (2 PORCJE, BEZ BUŁKI TARTEJ)
Kalorie: 390 kcal
Białko: 24 g
Tłuszcz: 26 g
Węglowodany: 13 g
Uwaga: Dodatek bułki tartej (migdałów) zmieni makro.