Nie lubisz stać przy patelni i smażyć, ale lubisz placki z cukinii? To przepis dla wszystkich leniwych. Jest prosty i szybki, a dodatkowo ma ten plus, że cukinia nie nasiąknie tłuszczem z patelni, co – przyznajmy – naprawdę bardzo lubi.

Pieczone placki z cukinii są więc o wiele zdrowsze i chudsze, niż ich tradycyjne odpowiedniki. Czy równie smaczne? Oj, tak. Przyznaję, że uchylałam drzwiczki piekarnika tylko po to, by poczuć ten charakterystyczny zapach cukiniowych placków, których naprawdę nie można pomylić z niczym innym, a który bardzo kojarzy mi się z letnimi domowymi obiadami.

SKŁADNIKI NA 9 PLACKÓW

  • 0.5 kg startej cukinii
  • 1 jajko
  • 120 g sera żółtego
  • 1 szalotka (0.5 małej cebulki)
  • 0.5 łyżeczki oregano
  • 0.5 łyżeczki tymianku
  • pieprz
  • sól
  • opcjonalnie: 2 łyżki bułki tartej

JAK PRZYGOTOWAĆ PIECZONE PLACKI Z CUKINII?

1. Cukinię zetrzyj na tarce, dodaj łyżeczkę soli i odstaw. Jeśli cukinie są niewielkie – użyj ich w całości, jeśli masz większą – wytnij gniazda nasienne (0.5 kg to waga już startej cukinii).

2. Po około 15-20 minutach odciśnij dokładnie cukinię i dodaj resztę składników. Ja już nie dosalałam, bo miałam słony ser. Warto sprawdzić słoność cukinii po odciśnięciu wody oraz spróbować kawałek sera żeby ocenić, czy masa będzie wymagała jeszcze odrobiny soli.

3. Na natłuszczonym papierze ułóż uformowane placki. Moje nie miały dodatku bułki, więc ich wygląd i konsystencja są odrobine inne (smak wciąż jest świetny). Z bułką tartą (czy to bezglutenową, czy zwykłą), będą one miały trochę inną strukturę.

4. Piecz placki około godziny w termoobiegu, w temperaturze 180 stopni. Ja odwróciłam je po 30 minutach, a potem po kolejnych 20, żeby ładnie zarumieniły się z obu stron (bez problemu odchodziły od blaszki).

Podawaj jako dodatek do obiadu (np. do mięsa albo letniego warzywnego gulaszu – są świetne z tradycyjnie przygotowanym węgierskim leczo paprykowym) lub na zimno z dipem jogurtowym albo serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem.

FAQ

1. Czy cukinię trzeba obierać?

Nie, cukinia w tym przepisie nie wymaga usuwania skórki.

2. Czy można usmażyć te placki?

Można, ale wtedy polecam jednak dodać bułkę tartą do masy, żeby były bardziej zwarte.

MAKRO 1 PLACKA (PIECZONY, BEZ DODATKU BUŁKI TARTEJ)

Kalorie: 76 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcz: 4 g
Węglowodany: 2 g

Uwaga: Dodatek bułki delikatnie zmieni makro.