Powiedzmy sobie szczerze – jagnięcina nie jest w Polsce popularnym mięsem. Można ją jednak dostać i warto jej spróbować, bo to podróż w całkiem inne kulinarne rejony.

Dzisiaj najprostszy i bardzo smaczny sposób na to, żeby sprawdzić, jakim mięsem jest jagnięcina. Może dzięki temu przepisowi wejdzie ona na stałe do twojego jadłospisu?

SKŁADNIKI NA UDZIEC 1-1,2 KG

  • udziec jagnięcy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka rozmarynu lub tymianku (albo pół na pół)
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • szklanka wody lub bulionu
  • opcjonalnie: śmietanka lub mascarpone, jeśli będziesz robić sos

JAK ZROBIĆ PIECZONĄ JAGNIĘCINĘ?

1. Dzień wcześniej: Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Natnij je w kilku miejscach nożem. Włóż w te miejsca czosnek, a następnie natrzyj całość pieprzem, oliwą i rozmarynem (tymiankiem).

2. Pieczenie: Mięso wyjmij 30-60 minut przed włożeniem do piekarnika. To czas, by je posolić.

3. Rozgrzej masło i obsmaż mięso z każdej strony na rumiano, żeby zamknąć soki w środku.

4. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Podlej mięso bulionem (wodą), dorzuć ziele angielskie i liście laurowe. Przykryj naczynie pokrywką lub nakryj mięso folią aluminiową.

5. Piekarnik nastaw na 200 stopni (góra – dół). W tej temperaturze piecz mięso 35-45 minut (aż płyn zacznie wrzeć), a potem zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Polewaj jagnięcinę co pół godziny wywarem spod pieczenia.

6. Po 2 h od włożenia do piekarnika sprawdź, czy mięso jest już miękkie. W tym celu wbij w nie wykałaczkę (w najgrubszym miejscu). Jeśli patyczek wchodzi bez oporu – mięso jest już upieczone, jeśli nie – daj mu kolejne pół godziny i powtórz procedurę.

7. Kiedy czujesz, że wykałaczka wchodzi w mięso bez problemu, a udziec zaczyna się „rozwarstwiać”, zdejmij pokrywkę (ściąg folię), zwiększ temperaturę do 180 stopni i pozwól mu się przypiec. Sprawdzaj co kilka minut, czy skórka jest już odpowiednia, żeby go nie przypalić!

8. Wyjmij mięso z naczynia i pozwól odpocząć mu 10-15 minut przed krojeniem.

Jeśli chcesz, wywar spod mięsa zredukuj i zaciągnij śmietaną lub mascarpone, robiąc w ten sposób sos.

FAQ

1. Jakich innych sposobów na sprawdzenie mięsa można użyć?

Podczas nakłuwania wykałaczką, możesz wykonać test soku (kiedy zaczyna wypływać przezroczysty – mięso przestało być surowe), a także delikatnie poruszać kością (jeśli rusza się lekko, mięso jest już upieczone).

2. Czy trzeba obsmażyć mięso przed pieczeniem?

Nie jest to konieczne, ale dzięki zamknięciu mięsa, jest ono później bardziej soczyste.

MAKRO CAŁEJ PIECZENI

Kalorie: 2855 kcal
Białko: 234 g
Tłuszcz: 210 g
Węglowodany: 4 g