Ta smażona karkówka to kolejna baza, która może stać się wieloma daniami – z makaronem stworzy coś w rodzaju łazanek, z ziemniakami będzie to sycący obiad, a z dodatkiem azjatyckich przypraw i makaronem ryżowym można udawać, że to takie „chińskie” danie.

W przepisie jest dużo masła (ilość można zmniejszyć), bo obiadowe zamówienie było na warzywa z mięsem w wersji maślanej, bez marchewki. Makro jest więc policzone dla tej ilości masła, jakiej użyłam.

SKŁADNIKI NA 6-8 PORCJI SMAŻONEJ KARKÓWKI

  • 800 g karkówki
  • 300 g pieczarek (ja użyłam brązowych)
  • 3 ząbki czosnku
  • pół kapusty stożkowej
  • duży por (biała część)
  • 100 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • oregano

JAK ZROBIĆ SMAŻONĄ KARKÓWKĘ DO OBIADU?

1. Karkówkę pokrój w dłuższe paski, pieczarki i pora na półplasterki, czosnek posiekaj, a kapustę poszatkuj (ja użyłam mandoliny).

2. Rozpuść masło i podsmaż na nim karkówkę na rumiany kolor (trzeba będzie odparować wodę). Posól i popieprz (na tym etapie dałam niepełną łyżeczkę soli i tyle samo pieprzu).

3. Dodaj czosnek i pieczarki. Ponownie odparuj wodę.

4. Do mięsa z pieczarkami wrzuć pora i kapustę (młoda kapusta stożkowa nie wymaga wcześniejszego gotowania, bez problemu „dojdzie” podczas smażenia).

5. Dopraw oregano (dałam około łyżeczki) i smaż, aż mięso będzie miękkie, a kapusta usmażona, ale wciąż lekko chrupka. Sprawdź, czy trzeba dodać jeszcze pieprzu i soli.

Całość jest bardzo treściwa i ma intensywny, maślany smak. Wychodzi z tego naprawdę duży rondel, około 6-8 porcji (zależy, w jakiej formie to podasz. Jako łazanki z makaronem na pewno podzieli się to na więcej talerzy). Nie jest to raczej letni obiad na ciepłe dni, a cięższy comfort food na chłodniejsze momenty.

FAQ

1. Czy można jakoś zmodyfikować ten przepis na smażoną karkówkę?

Najprostsza modyfikacja to dodanie makaronu – z całości wyjdzie z tego wtedy coś w rodzaju łazanek z karkówką. Jeśli ktoś lubi azjatycki vibe, można doprawić całość mieszanką sosu sojowego (2-3 łyżki), octu (najlepiej ryżowego, około łyżeczki), odrobiny miodu i papryczki chili, ewentualnie kawałka imbiru (można dodać też sos rybny, jeśli lubisz), a także dorzucić marchewkę pokrojoną w słupki, pędy bambusa, czerwoną paprykę, etc. Polecam wtedy wymienić masło do smażenia na olej (sezamowy lub inny neutralny).

2. Czy można użyć mniejszej ilości masła?

Można użyć mniejszej ilości masła lub innego tłuszczu do smażenia – wtedy makro dania na pewno będzie „łaskawsze”.

MAKRO CAŁEGO DANIA (BEZ „AZJATYCKICH” DODATKÓW, Z DUŻĄ ILOŚCIĄ MASŁA)

Kalorie: 3040 kcal
Białko: 155 g
Tłuszcz: 263 g
Węglowodany: 42 g

MAKRO DLA 1 PORCJI (JEŚLI DZIELISZ NA 6 PORCJI)

Kalorie: 507 kcal
Białko: 26 g
Tłuszcz: 44 g
Węglowodany: 7 g

Uwaga: Modyfikacje przepisu będą wpływać na makro.