Ni to omlet biszkoptowy, ni tarta – sprawdzi się jako danie śniadaniowe na zimno i ciepły dodatek, np. do mięsa albo sosu.
Można zrobić ją w wersji bardziej płaskiej (a wtedy nadaje się do używania jako wrap i zawijania w nią składników) albo umieścić ją w mniejszej tortownicy/formie na tartę, a wtedy z powodzeniem można traktować ja jako „warzywne ciasto”.
SKŁADNIKI NA 1 TARTĘ Z CUKINIĄ
- 0.5 kg cukinii ze skórką
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki migdałowej (bułki tartej)
- 100 g sera żółtego (więcej, jeśli chcecie dodatkowo posypać wierzch tarty)
- 1 szalotka
- oliwa/olej do nasmarowania formy
- pieprz i sól
- oregano
- tymianek
JAK PRZYGOTOWAĆ PLACEK Z CUKINII?
1. 0.5 kg cukinii zetrzyj na grubych oczkach lub na mandolinie (tarka jest lepsza do płaskich opcji, a mandolina do grubszych tart). Jeśli twoja cukinia ma duże gniazda nasienne – usuń je i dopiero odważ potrzebną ilość. Zasyp płaską łyżeczką soli, odstaw na 15 minut, dokładnie odciśnij.
2. Dodaj do środka oregano, tymianek i pieprz (cukinia była już zasolona, a ser żółty najprawdopodobniej jest dość słony – więc ja już więcej nie dosalam), pokrojoną szalotkę, starty żółty ser, mąkę migdałową (bułkę tartą) oraz żółtka.
4. Białka ubij ze szczyptą soli, a potem domieszaj delikatnie do masy.
5. Formę wyłóż papierem i natłuść, a następnie wlej tam masę.
6. Piecz około 45-50 minut w 175 stopniach (góra-dół). Jeśli chcesz dodatkowo posypać większą ilością sera – zrób to na kilka minut przed końcem pieczenia.
Podawaj na ciepło lub zimno.


FAQ
1. Czy można jakoś zmodyfikować ten przepis?
Można dodać inne warzywa (marchewkę, wczorajsze ziemniaki pokrojone w kosteczkę, suszone pomidory, szpinak, etc), a także makaron, szynkę czy ser feta. Jeśli nie przesadzisz z dodatkami, to cieńszy placek i tak zawinie ci się jak wrap – a wtedy polecam posmarować go serkiem lub majonezem/dipem, a do środka dodać wędzoną rybę, wędlinę, pikle, świeżą sałatę, etc. A jeśli dodasz więcej „grubszych” rzeczy do środka – to po prostu będziesz mieć placek w stylu frittaty. Obie opcje są tak samo smaczne.
2. Czy ta tarta nadaje sie do lunchboxa?
Tak, z powodzeniem możesz zabrac ta tartę na wynos – do pracy albo na piknik.
MAKRO CAŁEJ TARTY (WG PRZEPISU, BEZ DODATKOWEGO SERA)
Kalorie: 860 kcal
Białko: 58 g
Tłuszcz: 62 g
Węglowodany: 28 g
Uwaga: Dodatki (np. dodatkowy ser) będą zmieniać makro dania.