Może i wygląda niepozornie – ale jeśli lubisz migdały, musisz go spróbować. To ciasto to słodki grzech, któremu trudno się oprzeć. Z doświadczenia wiem, że kochają go nawet ci, którzy mogą jeść gluten.
W tej wersji z gęstą polewą z białej czekolady (przepis, oczywiście, poniżej), ale na wierzch doskonale sprawdzi się także twardy krem do babeczek z białej czekolady, dżem czy nawet cukier puder.
SKŁADNIKI NA CIASTO (TORTOWNICA 18 CM)
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki migdałowej
- 1/3 szklanki płynnego miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- polewa: 4 łyżki cukru pudru, 3 łyżki wody, 50 g białej czekolady
- opcjonalnie: garść płatków migdałowych do posypania ciasta
JAK PRZYGOTOWAĆ BEZGLUTENOWE CIASTO MIGDAŁOWE Z MIODEM?
1. Jajka wybij do miski i roztrzep (rózgą lub mikserem). Do rozbitych jajek dodaj mąkę migdałową, miód, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
2. Wylej masę do tortownicy wyłożonej papierem, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego na 175 stopni (góra-dół). Czas pieczenia to około pół godziny (lub do suchego patyczka). Zależnie od wilgotności mąki migdałowej, całość może wydłużyć się o kilka minut (wtedy warto kontrolować wierzch ciasta i ewentualnie nakryć go folią, żeby uniknąć spalenia).
3. Upieczone ciasto pozostaw na około 10 minut w formie, a następnie wyjmij je i pozwól mu ostygnąć. Ostudzone ciasto polej polewą.
4. Polewa: Cukier puder i wodę podgrzewaj w garnku na minimalnym ogniu, aż całość się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę, dokładnie wymieszaj i rozłóż na cieście. Jeśli chcesz, posyp całość płatkami migdałowymi.
Polewa szybko stygnie! Jeśli straci lejącą konsystencję, ponownie delikatnie podgrzej ją na palniku.
FAQ
1. Czy można użyć innego słodzidła?
Można posłodzić ciasto w inny sposób, ale jego konsystencja, smak i czas pieczenia mogą wtedy ulec zmianie.
2. Czy ciasto jest bardzo słodkie?
Tak, ten migdałowiec jest naprawdę słodki. Możesz jednak użyć mniejszej ilości miodu lub polać go gorzką czekoladą, dla osiągnięcia bardziej wytrawnego balansu.
MAKRO 1 KAWAŁKA CIASTA (JEŚLI PODZIELISZ JE NA 8 KAWAŁKÓW, Z POLEWĄ, POSYPANE PŁATKAMI MIGDAŁÓW)
Kalorie: 236 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcz: 14 g
Węglowodany: 20 g
Uwaga: Modyfikacje polewy lub słodzidła będą zmieniać makro.