Czy można robić gulasz inaczej? Tak. Czy ten sposób jest najlepszy? Pewnie nie. Mimo tego warto sprawdzić ten przepis – jest bardzo prosty, a gulasz wychodzi nieziemsko smaczny i pasuje do wielu dodatków – chleba, klusek, czy surówek.

Przepis dotyczy 0.5 kg mięsa, dzięki temu łatwo przeliczyć go na inne proporcje.

SKŁADNIKI NA 0.5 KG MIĘSA

  • 0,5 kg wołowiny na gulasz
  • gruby plasterek boczku (niekoniecznie chudego)
  • łyżka masła
  • łyżka mascarpone (lub odrobina śmietanki – ja używam łyżki 18% i 2-3 łyżek 30-36%)
  • 3 ząbki czosnku
  • szalotka
  • łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kminku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 0,5 l rosołu wołowego (resztę podlewam wodą)
  • sól i pieprz

JAK ZROBIĆ GULASZ WOŁOWY?

1. Mięso pokrój w grubą kostkę, a szalotkę i czosnek posiekaj.

2. Posypane pieprzem kawałki mięsa obsmaż (przy większej porcji – najlepiej partiami). Kiedy będą już rumiane, dorzuć pokrojony boczek, szalotkę i czosnek. Po chwili dosyp słodką paprykę i chwilę razem podsmaż.

3. Wlej rosół, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i majeranek. Duś, aż mięso będzie miękkie, ewentualnie podlewając wodą (przy dużych kawałkach zajmuje to nawet 3 godziny, więc trzeba uzupełniać płyn).

4. Kiedy uznasz, że mięso jest już miękkie, zredukuj płyn do pożądanej ilości i dodaj mascarpone lub śmietanę. Ja solę dopiero w tym momencie, ponieważ używam domowego odmrażanego rosołu, który jest dość słony. Jeśli używasz mascarpone – rozmieszaj je rózgą z niewielką ilością wody lub płynu spod gulaszu (unikniesz wtedy grudek). Jeśli używasz śmietany 18% – zahartuj ją przed dodaniem. 30 czy 36% wystarczy wlać po zdjęciu całości z ognia.

5. Zagotuj gulasz ze śmietanką/mascarpone, żeby smaki się połączyły. Ewentualnie dopraw większą ilością pieprzu.

Podawaj z kluskami, pieczywem, surówkami lub solo.

FAQ

1. Czy go gulaszu można dodać ostrej mielonej papryki?

Można. Najlepiej podsmażyć ją wraz ze słodką. Podsmażając paprykę należy pamiętać o zmniejszeniu ognia, żeby przyprawa nie zgorzkniała!

2. Czy do gulaszu można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego?

Można dodać do gulaszu koncentrat pomidorowy (i podsmażyć go z papryką). Dodając koncentrat, zazwyczaj rezygnuję z mascarpone/śmietanki (i ewentualnie dosładzam całość odrobinką miodu).

3. Czy do gulaszu można użyć innego rodzaju mięsa?

Można w ten sposób zrobić gulasz z wieprzowiną (łopatką lub karkówką), a także z wątróbką (drobiową, wieprzową, cielęcą). Przy innym mięsie czas duszenia może ulec zmianie.

4. Czy do gulaszu można dodać pieczarki lub paprykę?

Do gulaszu można dodać paprykę i/lub pieczarki, choć ja często dodaję odrobinę kiszonej kapusty.

MAKRO CAŁEGO GULASZU Z 0.5 KG MIĘSA WOŁOWEGO (BEZ DODATKÓW)

Kalorie: 1400 kcal
Białko: 110 g
Tłuszcz: 100 g
Węglowodany: 17 g

Uwaga: Modyfikacje przepisu będą zmieniać makro.