Ten serowy keto biszkopt z boczkiem i kurczakiem to sycące, białkowo-tłuszczowe danie w formie wytrawnego „ciasta”. Delikatna, puszysta masa jajeczno-serowa przypomina biszkopt, a aromatyczny farsz nadaje mu charakteru.

To świetna propozycja na bezglutenowy obiad, kolację albo przekąskę do lunch boxa – wystarczy pokroić na kawałki i podać z ulubioną sałatką.

SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ/TORTOWNICĘ 18 CM

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 szalotka
  • 150 g boczku
  • 5 jajek
  • 50 g mascarpone
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 200 g sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek i oregano
  • pieprz

JAK ZROBIĆ KETO BISZKOPT BEZ GLUTENU?

1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, a boczek w paski. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż boczek, aż lekko się wytopi i zrumieni. Dodaj kurczaka, posiekaną szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw do przestudzenia.

2. Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z mascarpone, proszkiem do pieczenia, ziołami i przyprawami. Dodaj starty żółty ser.

3. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowo-jajecznej. Do masy dodaj przestudzone mięso z boczkiem i szalotką, wymieszaj łyżką.

4. Przełóż całość do wyłożonej papierem keksówki lub tortownicy. Piecz w 180°C (góra-dół) przez około godzinę, aż biszkopt urośnie i się zrumieni.

Odstaw na 10 minut, aby łatwiej się kroiło. Podawaj na ciepło albo na zimno, w kawałkach jak wytrawne ciasto. Boczek i ser mogą być na tyle słone, że nie trzeba dosalać masy. Ja pół sera dałam tartego, a pół pokrojonego w kostkę (miałam goudę i cheddara).

FAQ

1. Czym mogę zastąpić mascarpone?

Mascarpone możesz wymienić na gęsty serek śmietankowy (np. typu Philadelphia) albo kwaśną śmietanę 18%.

2. Czy można zrobić bez boczku?

Boczek możesz zastąpić np. podsmażoną cukinią albo suszonymi pomidorami.

MAKRO CAŁOŚCI

Kalorie: 2500 kcal
Białko: 200 g
Tłuszcz: 176 g
Węglowodany: 19 g