Oczywiście, ta pasta to opcja nie tylko na śniadanie. Można zjadać ją z warzywami, pieczywem, krakersami…

Ja używam łososia wędzonego na gorąco, bo najbardziej go lubię. Zazwyczaj też robię ją w ten sposób, że niewielką część ryby dodaję do pasty, a większość zostawiam na górze, jak na zdjęciu. Można to powielić lub całość ryby dodać do środka.

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

  • pół serka kanapkowego (ok. 65 g), ja miałam Łaciaty śmietankowy
  • 100 g łososia wędzonego na gorąco
  • 2 ugotowane jajka
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

JAK ZROBIĆ PASTĘ Z ŁOSOSIEM?

1. Jajka drobno posiekaj lub rozgnieć widelcem, dodaj serek kanapkowy, koperek oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszaj.

2. Łososia rozdrobnij i dodaj do masy (lepsza opcja, kiedy podajesz pastę do pieczywa/krakersów) lub podziel na mniejsze cząstki i po prostu ułóż na wierzchu (jeśli chcesz jeść całość solo).

Podawaj z krakersami, pieczywem lub jako dodatek do pikli albo warzyw (np. zielonego ogórka).

FAQ

1. Czy można użyć innej ryby?

Ryby z puszki lub wędzone generalnie bardzo lubią się z serkiem kanapkowym i koperkiem, więc możesz wymienić łososia na coś innego.

2. Czy można dodać do pasty korniszony?

Jeśli lubisz korniszony, możesz także możesz dodać je do pasty (mniej więcej łyżkę drobno pokrojonych/startych).

MAKRO CAŁEJ PASTY

Kalorie: 520 kcal
Białko: 40 g
Tłuszcz: 40 g
Węglowodany: 3 g