Oczywiście, ta pasta to opcja nie tylko na śniadanie. Można zjadać ją z warzywami, pieczywem, krakersami…
Ja używam łososia wędzonego na gorąco, bo najbardziej go lubię. Zazwyczaj też robię ją w ten sposób, że niewielką część ryby dodaję do pasty, a większość zostawiam na górze, jak na zdjęciu. Można to powielić lub całość ryby dodać do środka.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
- pół serka kanapkowego (ok. 65 g), ja miałam Łaciaty śmietankowy
- 100 g łososia wędzonego na gorąco
- 2 ugotowane jajka
- łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
JAK ZROBIĆ PASTĘ Z ŁOSOSIEM?
1. Jajka drobno posiekaj lub rozgnieć widelcem, dodaj serek kanapkowy, koperek oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszaj.
2. Łososia rozdrobnij i dodaj do masy (lepsza opcja, kiedy podajesz pastę do pieczywa/krakersów) lub podziel na mniejsze cząstki i po prostu ułóż na wierzchu (jeśli chcesz jeść całość solo).
Podawaj z krakersami, pieczywem lub jako dodatek do pikli albo warzyw (np. zielonego ogórka).
FAQ
1. Czy można użyć innej ryby?
Ryby z puszki lub wędzone generalnie bardzo lubią się z serkiem kanapkowym i koperkiem, więc możesz wymienić łososia na coś innego.
2. Czy można dodać do pasty korniszony?
Jeśli lubisz korniszony, możesz także możesz dodać je do pasty (mniej więcej łyżkę drobno pokrojonych/startych).
MAKRO CAŁEJ PASTY
Kalorie: 520 kcal
Białko: 40 g
Tłuszcz: 40 g
Węglowodany: 3 g