Ryba zrobiona w ten sposób nigdy nie jest sucha i zawsze się udaje. Dzisiaj w folii wylądował pstrąg łososiowy, ale można upiec w ten sposób praktycznie każdy gatunek ryby (testowałam m.in.: łososia, suma i dorsza).

SKŁADNIKI

  • filet lub tuszka z ryby
  • masło
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: koperek, pietruszka, cytryna

JAK ZROBIĆ SOCZYSTĄ RYBĘ Z PIEKARNIKA?

1. Rybę umyj i ususz. Filet możesz pokroić na mniejsze części lub upiec w całości. By to zrobić, przygotuj folię aluminiową.

2. Oprószoną solą i pieprzem rybę ułóż na folii, dodaj do niej plasterek masła. Możesz dorzucić także zioła, chili lub plasterek cytryny.

3. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni termoobieg (lub 180 w opcji góra-dół). Piecz zawiniętą w folię rybę przez 20 minut lub więcej, w zależności od wielkości.

Odwiń z folii aluminiowej, pozwól jej przez chwilę odpocząć. W tej opcji ryba jest zawsze soczysta, a mięso samo odchodzi od skóry.

FAQ

1. Jak sprawdzić, czy ryba jest już gotowa?

Mięso ryby powinno być matowe, delikatnie odchodzić od ości lub łatwo rozdzielać się widelcem na płatki. Jeśli jest jeszcze szkliście przezroczyste – potrzebuje kilku minut dłużej.

2. Czym doprawić rybę?

Klasyka to sól, pieprz, cytryna i odrobina masła lub oliwy. Świetnie sprawdzają się też zioła (koperek, tymianek, natka pietruszki), czosnek albo plastry cytryny.

MAKRO DLA 100 G PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO (MASŁO I KOPEREK)

Kalorie: 163 kcal
Białko: 20 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 0 g

Uwaga: Inna ryba może mieć inne makro.