Mięso mielone, z którym nie wiesz, co zrobić? Przygotuj prosty sos, którego możesz użyć na wiele sposobów – do makaronu, pity, tortilli, frytek, a nawet po prostu nadziać nim bagietkę! Zarówno z makaronem, jak i w pieczywie smakuje wyśmienicie.
W bułce i tortilli polecam dodać do niego odrobinę majonezu, sałaty lodowej i korniszona, doskonale smakuje też na frytkach (szczególnie, jeśli przez chwilę zapieczesz wszystko razem pod pierzynką z żółtego sera).
SKŁADNIKI (NA 2 PORCJE MAKARONU)
- łyżka masła
- łyżeczka miodu
- 200 g mielonej wołowiny (możesz użyć dowolnego mięsa mielonego: wieprzowego, drobiowego i mieszanego)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka suszonych pomidorów (ja używam mielonych, ale z powodzeniem można zastąpić je tymi w całości, pokrojonymi na mniejsze kawałki)
- 0.5 szalotki
- duża garść szpinaku
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- odrobina octu balsamicznego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz i sól do smaku
JAK PRZYGOTOWAĆ SOS Z MIĘSA MIELONEGO?
1. Rozpuść masło i podsmaż mięso, a potem dorzuć warzywa. Odparuj wodę.
2. Kiedy wszystko razem się podsmażyło, zmniejsz ogień i dodaj paprykę. Podsmaż 2-3 minuty (ale nie za długo i nie na mocnym ogniu – żeby papryka nie zrobiła się gorzka). Dodaj koncentrat i również pozwól mu się przez chwilę podsmażyć.
3. Dodaj 2-3 łyżki wody, miód, około 0.5 łyżeczki octu balsamicznego, pieprz i sól do smaku, a na końcu dosyp natkę. Warto dodać odrobinę wody – dla konsystencji (1-2 łyżki).
FAQ
1. Dlaczego ocet balsamiczny i miód?
Zawsze dodaję do pomidorów odrobinę octu balsamicznego i miodu – lubię to podbicie, ten słodko-kwaśny balans smaku. Te 2 elementy można pominąć, ale zachęcam do tego, żeby je zostawić.
2. Z czym podawać sos z mięsa mielonego i szpinaku?
Sos z tego przepisu jest daniem uniwersalnym – można zjeść go z pieczywem, użyć jako farszu lub dodatku do makaronu, ziemniaków, klusek, czy warstwy w zapiekance. Super sprawdzi się w bułce lub tortilli do lunchboxa. Jego dużym plusem jest to, że świetnie pasują do niego różne dodatki – warzywa, sosy, pikle.
MAKRO CAŁEGO SOSU (DLA OPCJI Z MIELONĄ WOŁOWINĄ)
Kalorie: 750 kcal
Białko: 58 g
Tłuszcz: 53 g
Węglowodany: 32 g
Uwaga: Różne rodzaje mięsa mogą zmieniać makro.