Mięso mielone, z którym nie wiesz, co zrobić? Przygotuj prosty sos, którego możesz użyć na wiele sposobów – do makaronu, pity, tortilli, frytek, a nawet po prostu nadziać nim bagietkę! Zarówno z makaronem, jak i w pieczywie smakuje wyśmienicie.

W bułce i tortilli polecam dodać do niego odrobinę majonezu, sałaty lodowej i korniszona, doskonale smakuje też na frytkach (szczególnie, jeśli przez chwilę zapieczesz wszystko razem pod pierzynką z żółtego sera).

SKŁADNIKI (NA 2 PORCJE MAKARONU)

  • łyżka masła
  • łyżeczka miodu
  • 200 g mielonej wołowiny (możesz użyć dowolnego mięsa mielonego: wieprzowego, drobiowego i mieszanego)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka suszonych pomidorów (ja używam mielonych, ale z powodzeniem można zastąpić je tymi w całości, pokrojonymi na mniejsze kawałki)
  • 0.5 szalotki
  • duża garść szpinaku
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • odrobina octu balsamicznego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz i sól do smaku

JAK PRZYGOTOWAĆ SOS Z MIĘSA MIELONEGO?

1. Rozpuść masło i podsmaż mięso, a potem dorzuć warzywa. Odparuj wodę.

2. Kiedy wszystko razem się podsmażyło, zmniejsz ogień i dodaj paprykę. Podsmaż 2-3 minuty (ale nie za długo i nie na mocnym ogniu – żeby papryka nie zrobiła się gorzka). Dodaj koncentrat i również pozwól mu się przez chwilę podsmażyć.

3. Dodaj 2-3 łyżki wody, miód, około 0.5 łyżeczki octu balsamicznego, pieprz i sól do smaku, a na końcu dosyp natkę. Warto dodać odrobinę wody – dla konsystencji (1-2 łyżki).

FAQ

1. Dlaczego ocet balsamiczny i miód?

Zawsze dodaję do pomidorów odrobinę octu balsamicznego i miodu – lubię to podbicie, ten słodko-kwaśny balans smaku. Te 2 elementy można pominąć, ale zachęcam do tego, żeby je zostawić.

2. Z czym podawać sos z mięsa mielonego i szpinaku?

Sos z tego przepisu jest daniem uniwersalnym – można zjeść go z pieczywem, użyć jako farszu lub dodatku do makaronu, ziemniaków, klusek, czy warstwy w zapiekance. Super sprawdzi się w bułce lub tortilli do lunchboxa. Jego dużym plusem jest to, że świetnie pasują do niego różne dodatki – warzywa, sosy, pikle.

MAKRO CAŁEGO SOSU (DLA OPCJI Z MIELONĄ WOŁOWINĄ)

Kalorie: 750 kcal
Białko: 58 g
Tłuszcz: 53 g
Węglowodany: 32 g

Uwaga: Różne rodzaje mięsa mogą zmieniać makro.