Czasem najprostsze rzeczy są najlepsze. Ta surówka z buraczków i jabłka to szybki sposób, żeby dodać kolor, witaminy i lekko słodko-kwaśny akcent do obiadu. Idealna do kotletów, gulaszu, pieczonych warzyw albo po prostu z kaszą.

SKŁADNIKI

  • 5 ugotowanych buraków (około 0.5 kg)
  • 1 duża szalotka lub czerwona cebulka
  • 1 kwaśne jabłko (najlepiej reneta)
  • pieprz i sól
  • ocet do smaku (winny, jabłkowy lub balsamiczny)
  • łyżka oliwy

JAK ZROBIĆ SURÓWKĘ Z BURAKÓW I JABŁKA DO OBIADU?

1. Buraki i jabłko zetrzyj (ja buraki trę na drobnych oczkach, a jabłko na dużych), dodaj poszatkowaną szalotkę.

2. Dodaj oliwę, pieprz i sól do smaku, spróbuj. Jeśli jabłko jest bardzo kwaśne, wystarczy łyżeczka octu, jeśli słodsze – zwiększaj ilość, kierując się swoimi preferencjami.

Przed podaniem pozwól przegryźć się smakom w lodówce.

FAQ

1. Czy można użyć surowych buraków?

Tak, ale wtedy koniecznie zetrzyj je drobno i lekko posól, by zmiękły. Surówka będzie bardziej chrupiąca i intensywniejsza w smaku.

2. Jaki ocet będzie najlepszy?

Najbardziej klasyczny jest winny lub jabłkowy, ale jeśli lubisz głębszy smak, balsamiczny doda lekko karmelowej nuty.

3. Czy surówkę można przechowywać?

Tak, w lodówce do 2 dni – najlepiej w zamkniętym pojemniku.

2. Z czym podawać?

Pasuje do ryb, mielonych, kotletów jajecznych, pieczonego mięsa, a także jako dodatek do kasz i puree ziemniaczanego.

MAKRO CAŁEJ SURÓWKI

Kalorie: 400 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 11 g
Węglowodany: 70 g